Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agresivna praksa i curenje podataka
Povratak na članak

Famozni 'registri' šalju uplatnice novim obrtima, otkud im podaci tako brzo? EU tvrdi: To je prijevara

Ministarstvo gospodarstva i AZOP ”peru ruke”, Hrvatska obrtnička komora upozorava da se prema EU direktivi izdavanje neutemeljenih računa smatra prijevarom

Komentari 5

SS
simpatican.simpa
23:11 10.05.2023.

Točno se zna tko je odobrio pristup podacima na dnevnoj bazi iz obrtnog registra dotičnoj firmi koja šalje uplatnice. Mora se navesti razlog, a to zasigurno nije da netko zarađuje na podacima i još da SPAM-a obrtnike.

VL
Avatar mrIvan
mrIvan
22:57 10.05.2023.

Pažljivo čitati takve papire i onda ih proslijediti u koš...

VL
OP
Ocvali pupoljak
23:59 10.05.2023.

to rade dugi niz godina. To je posao za policiju. Netko je morao otvoriti žiro račun u banci. Treba samo dobra volja.

VL
EZ
ezer
23:38 10.05.2023.

Nedugo nakon otvaranja obrta i početka rada vrlo je velika vjerojatnost kako ćete na adresu primiti uplatnicu s opisom plaćanja Upis u obrtni registar. Uplatnica je klasična, crveno bijela, koju smo navikli povezivati sa stvarnim zaduženjima. Samo što taj Upis u registar nije zaduženje nego tek obična ponuda. Međutim, tekst je mudro sročen pa se nekome tko tek ulazi u posao čini vjerodostojan, a osim toga, s obzirom na to da je poslovanje tek počelo, obrtnik želi krenuti s redovnim plaćanjem obaveza. Trikovi kojima se služe u ponudi su npr. ako ne platite u roku x dana 400 kn, kasnije ćete trebati platiti 1200 kn. Pod ovim „trebati“ misle na „ako želite ovu uslugu“, ali malo su to „zakamuflirali“. Veliki dio ljudi, naravno, plati jer, otvorili su obrt, najčešće s paušalnim oporezivanjem i sada očekuju da će im doći uplatnice za davanja, porez i slično. Međutim, apsurd je da upravo te uplatnice neće primiti nego je velika vjerojatnost kako je jedina uplatnica koju ćete primiti ova „iznuda“ poslovnog (obrtničkog, e-registra i sl.) registra.

VL
ST
sttipe
22:18 10.05.2023.

Sve je to dio poreza. Legalan ili ilegalan, isti naplaćuju.. Vladajući su rentali cili Split na crno, dok nije doša Puljak, i posla "pazarcima" uplatnice... Pa su ovi skužili da neće moć plaćat trećinu na crno..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.