Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Medved odlučio

Registar branitelja bit će dostupan samo službenicima

Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.02.2017.
u 10:15

Fred Matić: Registar nije bio zamišljen kao lov na vještice, na lažnjake kojih ima cijelo more, nego časnima na čast, a nečasnima na sramotu

Registar branitelja više neće biti javno dostupan na internetskoj stranici Ministarstva, niti će se zvati Registar branitelja, odlučio je ministar Tomo Medved.

– Plan je da taj postojeći registar ustrojimo kao jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koji će biti dostupan službenim tijelima kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu – tumači ministar Medved.

I tako će Registar, četiri godine nakon objavljivanja, ponovno u ladice, na raspolaganje djelatnicima Ministarstva, izvan vidokruga cjelokupne javnosti.

Braniteljska populacija ovaj potez ministra Medveda prati s mnogo manje interesa i buke no onaj njegova prethodnika Freda Matića kada je Registar objavljen, naši sugovornici smatraju da su oba poteza populistička:

kao što mnogi nisu vidjeli razloga da se objelodani, tako ni sada ne vide previše smisla da ga se ukloni premda jer ga je od konca 2012. naovamo “svatko mogao kopirati stotinu puta pa i prepisati ručno”.

No, Miodrag Demo, “zagrebački ministar branitelja”, kako ga nazivaju, pozdravlja ovaj potez.

– Ja sam za to da se ukloni, to sam i predlagao ministru na neformalnim sastancima. Koja je to vojska na svijetu objavila registar svojih pripadnika? Uistinu ne znam kako je Matić uspio dobiti suglasnost od Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Foto: Screenshot/reuters

Osobno, meni je važno da moja obitelj, suborci i Ministarstvo obrane znaju moj ratni put i nije mi drago da ga proučava tko god hoće. Neka Medved zatvori tu priču – odlučan je Miodrag Demo.

Očekivano, bivši ministar Matić i dalje Registar smatra najčasnijim popisom.

– Registar nije bio zamišljen kao lov na vještice, na lažnjake kojih ima cijelo more, nego časnima na čast, a nečasnima na sramotu. Uklanjaju ga u nedostatku pravih i konkretnih poteza, to je zvučna, ali prazna priča. Daleko od očiju javnosti Registar će nabujati, za dvije godine dodijelit će se bombonijera i cvijeće za milijuntog branitelja, a sasvim slučajno bit će to član jedne stranke...

>> Odbor za ustav satima raspravljao o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, nisu mogli usuglasiti zaključak

>> Na stambeno zbrinjavanje čeka 11.500 vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja

Komentara 20

Avatar tigar 99
tigar 99
14:37 14.02.2017.

matić nije normalan! ja sam bil u ratu od 91-ve i nije me bilo doma po par mjeseci i kaj ja znam jel moj susjed koga nije bilo tri mjeseca bil u nekoj pričuvnoj brigadi ili u njemačkoj! jel bi ja to trebal istraživati ili on (dok je bil ministar s onim dripcem koji koristi tatu heroja, za osobnu promociju)!

Avatar istovari
istovari
11:26 14.02.2017.

Da se objavio registar lažnjaka onda ovaj ne bi ni trebao ...

CA
campa
12:45 14.02.2017.

Meni je svejedno da li je registar objavljen ili nije jer kao učesnik nemam se čega stidjeti.Smeta me što su u isti koš stavljeni borbebni i neborbeni sektor te oni koji su učestvovali tri dana i oni koji su dragovoljcii do 1900 i više dana.Smatram da registar treba pčodjeliti po kategorijama.Također smatram da je pošteno ako je objavljen registar branitelja objavi i registar pobunjenika te postrojbi koje su se borile na tlu Hrvatske a došle su ikz Srbije.Ovako se ima osječaj da nije važno koliko je tko učesvovao u obrani zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije