Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan Milanke Opačić

Reforma države: Devet mjera za spas Hrvatske

Milanka Opačić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.12.2013.
u 15:36

Vladina strategija za smanjenje deficita na 
3,4 posto do 2016.

Kalendarsku godinu, a ujedno polovicu mandata, vladajući tim Zorana Milanović završio je prihvaćanjem dokumenta koji bi se mogao nazvati akcijskim planom reforme države. Definirano je devet mjera kojima će se u iduće dvije godine udariti na tromi sustav državne uprave, a definirani su koraci i rokovi u kojima se pojedine etape posla moraju dovršiti. Uz voditeljicu cijelog reformskog zahvata, potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić, imenovani su nositelji pojedinih zaduženja. Akcijskom planu Milanke Opačić, koji Vlada naziva mjerama fiskalne konsolidacije, cilj je do 2016. godine smanjiti proračunski deficit na 3,4 posto. Tijekom iduće godine reformskim potezima planira se uštedjeti 2 milijarde kuna, a u 2015. godini 4 milijarde.

Za 2014. godinu na popisu je 18 ključnih zadataka.

Centralni obračun plaća

Tako će se nakon Nove godine po akcijskom planu Milanke Opačić bitno proširiti sustav centralnog obračuna plaća. Isplatama plaća za prosinac u centralnom obračunu obuhvatit će se 388 dodatnih institucija s ukupno 19.162 zaposlena. U siječnju u sustav ulazi MUP, a u idućoj fazi zdravstvo i školstvo. Do kraja godine sve će državne institucije biti obuhvaćene centralnim obračunom plaća i više neće biti potrebe da svaka ima svoje računovodstvo i administraciju.

Druga je na redu reforma mirovinskog sustava koja, među ostalim, obuhvaća reviziju prava iz invalidskog osiguranja. Treći korak su propisi o državnoj službi koji trebaju ujednačiti kriterije i sustav za upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj službi. Četvrti, vrlo krupan korak jest reorganizacija državnih institucija, ustanova i ureda državne uprave. Tu spada reorganizacija porezne uprave, koja će se svesti na 5 područnih ureda (sada ima 21), centara za socijalnu skrb, kojih ima 80, a bit će ih 5, te 96 podružnica. Reorganizirat će se uredi državne uprave ,koji će imati 5 umjesto 20 predstojnika, a i policijske uprave organizirat će se u samo pet.

Uštede i na lijekovima

Peta na listi je transformacija Državnog inspektorata, šesta je racionalizacija i spajanje agencija, sedma je ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta, sedma je legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Osma na listi za ovogodišnji plan M. Opačić jest točka ujedinjavanja obrazovnih potpora za udžbenike, a deveta je ujedinjavanje socijalnih naknada. Uvest će se jedinstveno tijelo vještačenja kako bi se ujedinili kriteriji te se isto oštećenje svuda jednako vrednovalo. Deseti je zadatak kontrola bolovanja, a cilj je smanjiti broj dana bolovanja i broj ljudi na bolovanju.

Od smanjenja izdataka za lijekova na recept očekuje se ušteda od 300 mil. kn, a 100 mil. kn manje izdataka očekuje se od uvođenja osnovne i dopunske liste medicinskih pomagala. Ide se na usklađivanje međustope PDV-a, ukidanje poreznih olakšica i dodatno uređivanje i ujedinjavanje javne nabave.

1. INTEGRACIJA PRATEĆIH SLUŽBI

Riječ je o objedinjavanju poslovnih procesa, odnosna poslova koje obavljaju tijela državne i javne uprave. Primjerice, Vlada smatra neracionalnim da svaka škola ima svoje računovodstvo i svoga IT-stručnjaka. Takav sustav replicira opremu, kadrove i troši novac. Njihov posao preuzet će ministarstva te službe kao FINA i APIS.

1. faza: mora završiti do 1. ožujka 2014. Utvrdit će se sva tijela koja se integriraju, napraviti analiza i ponuditi rješenja.
2. faza: dugoročno uključivanje privatnika.

2. OUTSOURCING USLUGA

U obrazovanju i znanosti, socijalnoj skrbi, pravosuđu, zdravstvu i kulturi izdvojiti će se usluge čišćenja, pranja rublja, pripreme hrane i održavanja. Ti će se poslovi javnim natječajem dati privatnicima. Samo u sustavu obrazovanja od 89.000 zaposlenih, njih 16 posto čisti i kuha i taj sustav stoje oko 700 mil. kn godišnje.

1. faza: do siječnja 2014. mora se odrediti konačni popis za outsourcing.
2. faza: siječanj 2014., provest će se analiza.
3. i 4. faza: ožujak 2014., realizacija.

3. OBJEDINJENA JAVNA NABAVA

Proširit će se proračunski korisnici za koje će se provoditi centralizirana javna nabava putem Državnog ureda za središnju javnu nabavu. Istodobno će se implementirati decentralizirana javna nabava tako da ministarstva unutar sektora za koji su nadležna objedine javnu nabavu za potrebe tog sektora.

1. faza: do kraja siječnja 2014., analiza stanja po pojedinim ustanovama.
2. faza: do kraja veljače 2014. utvrđivanje učinaka objedinjene javne nabave.

4. JEDINSTVENI NOVČANI CENTAR

Na jednome mjestu treba omogućiti ostvarivanje prava na sve naknade. Sada za dobivanje četiri naknade (pomoć za uzdržavanje, naknada za nezaposlene, rodiljna naknada i dječji doplatak) služi 400 područnih ureda u državi koji su u nadležnosti HZZO-a, HZMO-a, HZZ-a i CZSS-a. Trenutačno postoji više od 70 raznih naknada

1. faza: do rujna 2014. uvodi se minimalna naknada.
2. faza: 2015. i 2016. u sustav se uvodi dječji doplatak, rodiljni i naknada za nezaposlene.

5. REFORMA SOCIJALNOG UGOVARANJA

Nastojat će se omogućiti jednaki pristup mreži socijalnih usluga bez obzira na to tko ih pruža. Zatim će se reorganizirati mreža socijalne skrbi, analizirati sustav pružatelja usluga, privatnih i javnih, te ujednačiti cijene i standarde pružanja usluga. Tako će svi starački domovi morati imati iste standarde za iste cijene.

1. faza: od siječnja do rujna 2014. izradit će se i usvojiti dokumenti.
2. faza: do veljače 2015. slijedi priprema za postupak usklađivanja, a zatim provedba.

6. SMANJENJE FINANCIRANJA IZ PRORAČUNA I SUPSTITUCIJA SREDSTVIMA IZ EU FONDOVA

Mjerom se kani pridonijeti povećanju ukupne razine ulaganja u razvojne projekte i to tako da se uz sredstva iz proračuna koja su namijenjena projektima dodaju i sredstva koja će se povlačiti iz fondova EU. Ne očekuje se trenutačni učinak te mjere, ali gospodarstvo bi dugoročno trebalo imati koristi.

1. faza: praćenje i akreditacije za EU fondove.
2. faza: praćenje provedbe projekata.
3. faza: analiza provedbe i davanje prijedloga.

7. MASTERPLAN BOLNICA

Mjera podrazumijeva implementaciju masterplana bolnica koji je izradila neovisna konzultantska kuća, a koji je financiran zajmom Svjetske banke. Izmijenit će se model bolničkog sustava i pružanja zdravstvene zaštite. Cilj je porast potrebe za bolničkim uslugama sa 5-8 posto smanjiti na 2-4 posto godišnje.

1. faza: analiza situacije.
2. faza: definiranje modela restrukturiranja bolnica u četiri regije.
3. predstavljanje opcija i provedba u 2015.

8. RESTRUKTURIRANJE MREŽE ŠKOLA I PROGRAMA

Postojeća mreža škola, programa i učeničkih domova, kao i uvjeti rada nisu optimalni. Kriteriji za uspostavu nove mreže moraju biti broj djece, što ovisi o demografskim kretanjima i strategijama. Broj djece se smanjuje, a prema projekciji stanovništva 2021. u odnosu na 2011. godinu bit će 86.840 djece manje.

1. faza: analiza postojeće mreže škola.
2. faza: izmjena propisa do drugog tromjesečja 2014.
3. faza: nova mreža do prvog tromjesečja 2015.

9. REORGANIZACIJA PRAVOSUDNOG SUSTAVA

Pravosuđe bi trebalo doživjeti najveću reorganizaciju do sada. Bitno bi se trebala reorganizirati sadašnja glomazna mreža sudova koju čini 15 županijskih, 7 trgovačkih, 4 upravna, 67 općinskih i 63 prekršajna suda. Glomaznu sudačku prati i glomazna državno-odvjetnička mreža.

1. faza: utvrđivanje nove mreže. Ta je faza navodno već gotova i treba se usuglasiti sa SDP-ovim koalicijskim partnerima, o čemu ovisi i dinamika provođenja.

Komentara 35

BI
Bismarck
15:57 30.12.2013.

9 točaka. Samo. Meni se čini da ih bješe 21. Šta, hrvatska ekspozitura Pjongjanga odustala od onih 12

GV
golub Vaso
15:55 30.12.2013.

Ovo je sve kozmetika s kojom neće milijardu kuna ušparat! A analiza i ukidanje općina i županija se nigdje ne spominje, pametnom dosta...

DU
Deleted user
15:48 30.12.2013.

Mislim da je kuku i pomagaj koalicija potrošila sve političke "kredite" koje je očito imala kod jednog dijela građana pa im neće pomoći ni to što eto daju da im tzv uspijehe prezentira najmanje antipatičan član vlade. Što se pak mene tiće njihova uspješnica dvogodišnje vladavine mogla bi se svesti na: Preko 360000 tisuća nezaposlenih, ideološka nametanja vlastitog viđenja večini, razaranje hrvatskog političkog tijela, svađa sa svima koji su pokazali iole prijateljske stavove prema Hrvatskoj, zbližavanje prema još uvijek nažalost poitički neprijateljski orijentiranoj Srbiji. Sve u svemu osim uvođenja fiskalizacije koja je zapravo poslužila kao gromobran za skretanje pažnje s opraštanja milijunskih dugova partijskim i Liničevim prijateljima tajkunima. Najstrašnije je što se predvodnici iste rabote kite pojmom socijaldemokrati a najnovija floskula o oprostu dugova je čisti populizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije