Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

'Reformirajte HEP: Lakše sastaviti nogometnu momčad nego održati energetski sustav države'

21.12.2022. u 13:23

Hrvatska je jedna od zemalja Europske unije s najnižom pokrivenosti potreba vlastitom proizvodnjom, a nekada je prva hidroelektrana u Europi sagrađena na Krki nedaleko Šibenika. Hrvatska uvozi i do 30% električne energije, a ovog ljeta, uslijed suše, u sustavu je nedostajalo i preko 1000 MW. Hrvatska je po glavi stanovnika predzadnja u Europi po instaliranoj snazi sunčanih elektrana, a u zadnjih 30 godina ozbiljni elektroenergetski projekti jedva da su i građeni.

Komentara 16

ST
stefj
14:13 21.12.2022.

Tu ima dosta sistemskom kriminala koji se vuče još od doba Račana i kasnije Sanadera. Npr. HEP-u nije bilo dozvoljeno raditi vjetroelektrane, dok se strani investitori ne namire, opstruirana je gradnja hidroelektrana, valjda da bi se više uvozilo, a i u određenom trenutku bilo se gledalo "osloboditi" polovice NE Krško... I dan danas ima tu poprilično problema, pa se npr. ne dozvoljava izgradnja solarnih elektrana na hidroelektranama, makar bi to bile najjeftinije investicije i brzo isplative, a puno štete rade i zeleni koje blokiraju hrpu investicija, zapravo skoro sve bez nekog razloga... E sad, to zeleno treba uzeti s rezervom i to velikom rezervom. Treba graditi hidroelektrane i nuklearku, ostalo su nestabilni izvori koji poprilično opterećuju infrastrukturu. Solarne elektrane imaju prosjek rada 1200 sati godišnje, vjetroelektrane kod nas 2500. Izuzetno malo... Još ako pogledate što to znači - npr. za onu na Visu, posjećena je šuma i makija, ogoljeno je cijelo brdo, a dobila se snaga plinskog ili diesel generatora veličine javnog WC-a. Ako se dodaju akumulatori koji će se tamo instalirati, šteta za okoliš je ogromna, od kada postoje ljudi na Visu, nije toliko akumulatora bilo na otoku, a svakih nekoliko godina ih treba mijenjati... Pamet u glavu i slušati struku. Ne slušati ovakvi koji su zapravo apostoli zelene religije, već normalne stručnjake koji će bez navijanja sagledati sve aspekte...

DU
Deleted user
13:46 21.12.2022.

U vremenu poslije rata, izgrađena je samo jedna HE (Lešće u slivu rijeke Dobre), skromne snage, gradnja je trajala 14 godina i bila bremenita svim mogućim aferama, čak i nakon što je okončana (skliznuće automobila u jezero HE uslijed neoznačene ceste). Tako da mi definitivno nismo sposobni ništa napraviti u tom pravcu! Uz napomenu da su nezajažljive potrebe turizma dovele do toga da su približno jednaki zimski i ljetni vršak u potrošnji el. energije, čega nije bilo u epohi prije rata (jer su klima naprave bile nedostupne većini potenc. kupaca). Što čini situaciju još gorom!

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
15:49 21.12.2022.

Hrvatska uvozi do 30% elektricne energije(informacija iz clanka), moze li mi neki energetski strucnjak objasniti zasto je elektricna energija poskupila 3x a ne 30%?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije