Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretjerano konzumiranje alkohola

Redovito pije 12 posto učenika

alkoholizam
Foto: Thinkstock
1/2
14.03.2016.
u 16:00

Propisi da se cigarete i alkohol ne smiju prodavati maloljetnicima u praksi zakazuju, pa mladi lako dolaze do alkohola i cigareta

U zemlji u kojoj je mladima budućnost neizvjesna, u kojoj im školovanje nije jamstvo da će imati pristojan posao i zaradu i u kojoj je socijalna država spala na to da srednjoškolcima ukida subvencije za školski prijevoz, ne treba se čuditi tome što učenici sve češće piju, a djevojke sve više puše. U IV. razredu srednje škole puši gotovo trećina učenika, a 12 % srednjoškolaca pije redovito jednom tjedno ili više!

Utjecaj socijalnog statusa

Pokazuje to istraživanje “Stav srednjoškolaca prema sportu i nastavi tjelesne i zdravstvene kulture te njihovo konzumiranje alkoholnih pića – razlike u odnosu na dob i spol”, provedeno na uzorku od 864 učenika Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Rezultati istraživanja Vedrane Vukmir, profesorice zagrebačke Prirodoslovne škole, i dr. Damira Markuša iz Tehničke škole Čakovec, objavljeni su u znanstvenom časopisu “Život i škola”, a poklapaju se i s drugim međunarodnim i domaćim istraživanjima. Srednjoškolci što su stariji sve učestalije piju, sve više puše i sve manje vole nastavu tjelesne kulture jer četvrtina učenika ne voli vježbati. Dok je u I. razredu srednje škole 6 % pušača, u IV. razredu taj broj se penje na zabrinjavajućih 32 %. Djevojke puše više od mladića, a učestalijem pijenju su skloniji učenici jer njih 12 % pije redovito. Propisi da se cigarete i alkohol ne smiju prodavati maloljetnicima u praksi zakazuju, pa mladi olako dolaze do alkohola i cigareta. Mladi samo slijede primjer odraslih jer je u EU Hrvatska na drugom mjestu, iza Grčke, s 35 % pušača.

– Mladi se socijaliziraju u okolnostima u kojima je i kod odraslih raširen alkoholizam i pušenje i samo se uklapaju u tzv. mainstream kulturu. Što su prilike u društvu lošije i siromaštvo je raširenije, ljudi su skloniji bijegu od realnosti, u kojem je mladima najjeftinije i najpristupačnije piti i pušiti - kaže sociolog Marko Mustapić.

Uznemirava podatak i da je već u I. razredu srednje škole čak 66 % učenika konzumiralo alkohol. I psihijatar za djecu i mlade Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice slaže se da što je socijalni status obitelji niži, opasnost od ovisnosti mladih o alkoholu je veća.

Regrutiranje alkoholičara
– Dolaze nam djeca koja su na početku srednje škole, koja nikad prije nisu pila i koja se opiju od piva ili dva. Uglavnom su to dobri učenici, a kad se sruše od alkohola i završe kod nas posipaju se pepelom i obećavaju roditeljima, koji su ljuti i razočarani što su ih osramotili, da to više nikad neće napraviti – kaže Jakušić. Iz skupine djece koja su navikla popiti više piva i ostati na nogama, dodaje, poslije se, nažalost, regrutiraju alkoholičari.

>> Što će se dogoditi vašem tijelu kada prestanete piti alkohol? Evo odgovora

Komentara 7

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
16:39 14.03.2016.

Pa normalno da piju i puše, vide to od starijih, a duhanski lobij toliko jak da se još jedino u hrvatskoj ćikari u kafićima.

PE
petnaestica
16:55 14.03.2016.

unatoč vjeronauku u školama?

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
17:33 14.03.2016.

stranci opasnih namjera i bozanić klapi odgovara zaglupljivanje djece, tako ih lakše mogu hipnotizirati i činit dronove koji će im robovati cijeli život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije