Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SABORA

Redom odbijeni amandmani oporbe, prihvaćeni jedino od Lukačić (HDZ) i Hrelje (HSU)

Zagreb: 10. sjednica Sabora RH
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
27.01.2022.
u 13:26

Odbijeni su oporbeni amandmani na nekoliko zakona, među ostalim i na prijedlog zakona o socijalnoj skrbi, koji je izazvao brojne kritike i na koji je podneseno više od 100 amandmana

Vladini predstavnici redom su u četvrtak odbijali oporbene amandmane na nekoliko zakona, među ostalim i na prijedlog zakona o socijalnoj skrbi, koji je izazvao brojne kritike i na koji je podneseno više od 100 amandmana.

Riječ je o socijalnom sustavu koji skrbi o 1,6 milijun ljudi koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a država je tu zakazala i odbila redom sve amandmane oporbe, ustvrdila je Sabina Glasovac (SDP) nezadovoljna što je odbijeno, primjerice, i da se poveća osnovica za zajamčenu minimalnu naknadu za samce ili doplatak za pomoć i njegu osoba s invaliditetom.

„Troškovi osoba s invaliditetom su veliki, rade često na slabije plaćenim mjestima i u društvu trebala bi biti veća osjetljivost na to kao žive”, poručila je Urša Raukar Gamulin (KLZ) .

Nije prošao ni zaključak Kluba SDP-a da se obveže Vladu na povećanje iznosa vaučera za ugroženog kupca energenata na maksimalno 300 kuna mjesečno.

Na prijedlog zakona o socijalnoj skrbi prihvaćeni su jedino amandmani Ljubice Lukačić (HDZ) i Silvana Hrelje (HSU).

Lukačić je predložila produljenje vremena mirovanja prava na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu s dva na šest mjeseci ako korisnik, primjerice, boravi u inozemstvu, te amandman kojim se otklanjanju preklapanja uvjeta za priznavanje različitih prava u sustavu socijalne skrbi.

Predložila je i da se osobama s invaliditetom omogući da same odaberu njegovatelja, te da se na osobe kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu primjene odredbe novog, povoljnijeg zakona, bez preispitivanja prava.

Prihvaćen je i Hreljin amandmane kojim predlaže povećanje novčane kazne za nezakonito pružanje usluga te nezakonito sklapanje ugovora na 100.000 do 200.000 kuna, kao i smanjenje novčane kazne za nepropisno vođenje evidencije i dokumentacije na najviše 30.000 kuna.

Odbijen amandman o zabrani prodaje dugova

Vladini predstavnik odbio je također sve amandmane koje je oporba podnijela na prijedlog zakona o zaštiti potrošača, kao i dva zaključka.

Jedan je zaključak Kluba zeleno-lijevog bloka da se potrošački dugovi ne mogu prenijeti, odnosno prodati trećoj strani bez pristanka dužnika, a drugi Kluba socijaldemokrata da se obveže Vlada da napravi analizu rasta cijena živežnih namirnica i energenta i iskoristi mehanizme za obuzdavanje rasta.

"Nezamislivo je da itko u zemlji, pa čak i HDZ, može stajati iza praske utjerivanja dugova prema građanima", konstatirala je Sandra Benčić (KLZ) pozvavši na zaštitu građana od agencija za naplatu potraživanja.

"Stotine tisuća građana svakodnevno živi pod takvim prijetnjama pa se može reći da su to mafijaške prijetnje", upozorila je Raukar Gamulin (KLZ). 

„Vlada prati cijene i ne radi ništa, ne čini dovoljno” , reagirao je pak Domagoj Hajduković na odbijanje zaključka Kluba socijaldemokrata.

Vladin predstavnik nije prihvatio ni amandmane oporbe na zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom pometu, među kojima i onaj Kluba socijaldemokrata da državni dužnosnici koji imaju prebivalište na otocima ne trebaju imati povlašteni prijevoz u slobodno vrijeme .

Dužnosnicima su plaćeni svi troškovi putovanja u svrhu obnašanja dužnosti, a vi kažete kako je nužno da pravo na povlaštenu kartu imaju i kada privatno putuju, negodovala je Katica Glamuzina navodeći kao primjer Zvonimira Frku-Petešića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije