Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustala od kandidature

Reding neće na čelo EK-a. I ona i HDZ za Juncker

Orsat Miljenić Viviane Reding (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
30.01.2014.
u 12:30

Luksemburški premijer kritizirao je Merkel zbog eurozone

Sadašnja potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding povukla se iz utrke za kandidatkinju Europske pučke stranke za šeficu Komisije te podržala svog sunarodnjaka, Luksemburžana Jeana-Clauda Junckera. Kako neslužbeno doznajemo, HDZ bi također mogao podržati bivšeg luksemburškog premijera. Jean-Claude Juncker tako postaje jedan od najvećih favorita za kandidata pučana.

Odluka u ožujku

I dok su socijalisti već nominirali sadašnjeg predsjednika Parlamenta EU Martina Schulza kao svog kandidata za mjesto koje će, nakon 10 godina i dva mandata, napustiti Portugalac Jose Manuel Barroso, unutar EPP-a se vode intenzivni pregovori između nacionalnih stranaka.

Svi pretendenti za kandidata pučana moraju osigurati potporu nacionalne stranke, ali i potporu još dviju sestrinskih stranaka iz država članica. EPP “primaju” nominacije za unutarstranačke izbore od 13. veljače, a do tada se očekuje da će otpasti dobar dio pretendenata o kojima se nagađa u posljednje vrijeme, a nije nemoguće da u stranačke izbore uđe samo jedan kandidat. Konačnu odluku europski će pučani donijeti na kongresu u Dublinu, 7. ožujka.

U tijeku intenzivnih pregovora pokušava se postići konsenzus o imenu osobe koja će – a to je važno – uspjeti izboriti potporu Europskog vijeća koje treba predložiti predsjednika Europske komisije, ali  prvi put u skladu s rezultatima izbora za Europski parlament, koji će se održati od 22. do 25. svibnja u svih 28 zemalja članica, kako to propisuje Lisabonski sporazum. Prema anketama, potpora pučanima i socijalistima je podjednaka.

U političkim kuloarima moglo se čuti da njemačka kancelarka Angela Merkel želi kao kandidata EPP-a vidjeti premijera neke države koja je uspješno prebrodila ekonomsku krizu. Govorilo se da je njezin izbor irski premijer Enda Kenny ili čak poljski Donald Tusk. No Kennyju, kako se govori, takva ponuda ipak nije primamljiva jer bi se zbog toga morao odreći mandata u Irskoj.

“Dobri smo si”

S druge strane, odnos Junckersa i Merkel nije previše idiličan, iako oboje to demantiraju, kazavši kako su u prijateljskim odnosima te da se često čuju telefonom. Juncker je vodio luksemburšku vladu 18 godina, a 10 godina je bio i šef euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija zemalja članica eurozone, koji je nakon izbijanja financijske krize postao jedno od najvažnijih tijela u Europskoj uniji.

Juncker je znao relativno često kritizirati pristup kancelarke Merkel u rješavanju krize eurozone. Uz Junckera, spremnost da zamijeni Barrosa pokazao je i Francuz, sadašnji povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier te finski premijer Jyrki Katainen, vječni kandidat.Kod treće skupine po snazi u Parlamentu EU – europskih liberala – kandidati su bivši belgijski premijeri Guy Verhofstadt te povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

>> 'Za EK ovaj slučaj nikad nije bio o Perkoviću već o poštovanju propisa'

Komentara 1

ST
stomugromova
16:16 30.01.2014.

Bit će onaj koga postave Rothschilds&co.Niste valjda mislili da će se demokratski birati od naroda na neposrednim izborima,kako je to uobičajeno u razvijenim demokracijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije