Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI Sastanak Hrvatske udruge sindikata održan u Makarskoj

Recesija će najviše pogoditi žene

05.12.2008.
u 15:41

MAKARSKA – Žene su u nas slabo educirane o svojim pravima i moraju jače podignuti glas. Pritom mislim na njihova prava u vezi sa zaštitom materinstva, povratkom na radno mjesto, pravom na stanku za dojenje…

Veliki je problem i zapošljavanje na određeno vrijeme i u vezi s tim pitanjem radimo kampanju kojom udaramo na državne institucije. Čak 85 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme, što je na stanovit način ropski položaj, a uglavnom su to žene – kazala nam je Katarina Perković, glavna koordinatorica žena Hrvatske udruge sindikata.

Naime, u četvrtak i petak u Makarskoj je održan sastanak o osnaživanju žena u radu sindikata.

Iako je dolazak na ovaj sastanak potvrdilo dvadesetak predstavnica škvera, Brodomerkura, Dalmacijavina ili, pak, Sindikata Istre i Kvarnera, u četvrtak ih je na radionici sudjelovalo samo desetak.

Jozo Marić iz Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata u Splitu osvrnuo se na probleme koje je počela stvarati već sama priča o recesiji.

– Poslodavci koriste gužvu i, bez obrazloženja o posljedicama, prenose paniku među radnike te tako drže nisku cijenu rada. Ima, doduše, i puno otkazivanja kolektivnih ugovora, zbog čega sam u posljednje vrijeme stalno na terenu – kaže Jozo Marić iz HUS-a.

Marićeva kolegica, Katarina Perković, dodaje kako će recesija još intenzivnije pogoditi žene.

– Žene ionako teže dobivaju posao, a usto ga i mnogo teže nego muškarci zadržavaju u normalnim okolnostima. U recesiji će se žene sigurno teže snaći nego suprotni spol – kaže “šefica” ženskog dijela HUS-a.

Kao jedino rješenje nameće se, poručila je Jasna Petrović, regionalna koordinatorica ženske mreže Međunarodne konfederacije sindikata, “uvlačenje” sve više žena u sindikate.

– Snaga je, na kraju krajeva, u brojkama – kazala je Jasna Petrović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije