Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na godišnjicu sanacijskog mandata

Rebro u plusu, ravnatelj dao ostavku

hrvoje vrčić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
21.01.2016.
u 21:30

Prof. Hrvoje Vrčić navodi osobne razloge, KBC Zagreb bez šefa do nove vlade

Gotovo točno na godišnjicu svojeg imenovanja prof. Hrvoje Vrčić dao je ostavku na mjesto sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb! Sanacijskom vijeću prof. Vrčić nakon predstavljanja pozitivnih rezultata poslovanja te najveće hrvatske bolnice uputio je i ostavku navodeći osobne razloge kao uzrok svojoj odluci o odlasku. 

Naslijedio dr. Giljevića

Odluka je neočekivana, iako s dolaskom nove vlade gotovo svi šefovi najvećih bolnica u Hrvatskoj očekuju smjenu. Upravo je to svojim dolaskom na mjesto ministra napravio i ministar Siniša Varga na čiji je prijedlog Vlada imenovala nove sanacijske upravitelje svih najvećih bolnica osim one u Splitu. Tako je bilo i na Rebru gdje je smjenjivanjem doc. dr. sc. Zlatka Giljevića za šefa postavljen prof. Vrčić, dotadašnji Giljevićev zamjenik.

U godinu dana taj ugledni liječnik dobio je, poput ostalih novih sanacijskih upravitelja, zadatak da “spasi” poslovanje i sanira minus bolnice. Samo što je Vrčić dobio u zadatak saniranje one najveće, a ostavku je predao zajedno s rezultatima poslovanja bolnice koji su – pozitivni. Uostalom, još prije ove godine predstavljen je i podatak o rastu, da tako kažemo, zarade Rebra. Tada je rečeno da je ova bolnica u prvih šest mjeseci 2015. godine uprihodila 22 posto više nego u istom razdoblju godinu prije.

Pozitivne brojke zaključene za cijelu prošlu godinu prof. Vrčić predstavit će i danas na Rebru gdje su mediji pozvani na službeno predstavljanje rezultata rada. 

Ministarstvo zdravlja, kao i svako drugo u ovom trenutku pregovaranja i dogovaranja nove vlasti, obezglavljeno je, no neobično je da u isto prijepodne ravnatelj Vrčić predstavlja rezultate na Rebru, dok par kilometara dalje, na Ksaveru,  na predstavljanje rezultata bolnica poziva Vargina administracija. Ono što se još moglo neslužbeno čuti jest da je prof. Vrčić sanacijskom vijeću bolnice rekao da je ostavku ministru Vargi predložio još sredinom prošlog mjeseca, no da je on to odbio.

Na naše pitanje o razlogu ostavke, prof. Vrčić je samo ponovio da je riječ o osobnim razlozima. Njegovu godinu mandata u javnosti su, unatoč spomenutim rezultatima, zvučnije obilježili pojedini, nazovimo to tako, incidenti, poput neklimatiziranih soba u bolnici u Petrovoj koja je dio Rebra. Tada su priče o smjenjivanju prof. Vrčića u kuloarima bile najglasnije, tim više jer se pripremalo za izbore i kampanju za koju nikako nije dobrodošla TV slika o nemogućnosti ugradnje 50 tisuća kuna vrijedne klime u bolesničke sobe. 

Kakva će biti procedura 

Ministarstvo zdravlja smo zamolili da pojasni kakva procedura sada konkretno slijedi na Rebru. Tim više jer je riječ o bolnici nulte kategorije kojom mjesečno u prosjeku prođe oko sto tisuća pacijenata, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Teoretski je trenutačno nemoguće postaviti novog ravnatelja Rebra budući da ga nema tko predložiti dok nije formirana vlada odnosno dok nema resornog ministra. U svakom slučaju, novom ministru zdravlja svakako slijedi u startu još jedna važna odluka poput imenovanja čelnog čovjeka najveće hrvatske bolnice. •

>> Ne plati li pacijent dug 
od 20 kuna, svi građani moraju sanirati bolnicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije