Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palčić gore

Reanimacijski uređaj osigurat će svima jednake šanse za život

donacija
Dominik Grgurić/Pixsell
29.12.2012.
u 14:32

amo jedan do dva posto novorođenih trebaju reanimaciju, ali ta pomoć određuje njihov daljnji život – kaže dr. Žaklina Spudić

Oko deset posto djece rođenih u karlovačkom rodilištu trebaju pri porodu neki oblik pomoći. Reanimacija je nužna za njih jedan do dva posto što je malo. Međutim, pomoć u prvim sekundama njihova života je najvažnija i ona određuje njihov život.

Ukoliko je pomoć adekvatna, to će dijete imati uredan psiho-motorni razvoj. Ako spasi samo jedan život, onda je neprocjenjiv – napomenula je voditeljica Odjela za neonatologiju Opće bolnice Karlovac dr. Žaklina Spudić. Zahvaljujući akciji “Palčić gore” ta je karlovačka zdravstvena ustanova dobila reanimacijski uređaj vrijedan oko 16,5 tisuća kuna. Oko sedamdeset i pet posto novca osigurala je Karlovačka županija, a ostatak su donirali dragi ljudi.

 – ‘Palčiči’ su od rođenja veliki borci. Zahvaljujem što su Karlovčani prepoznali potrebe i rado se odazvali ovoj akciji. Veliko hvala klapa Furešti i voditeljici Ireni Božičević na održanom koncertu za tu namjenu – rekao je Miran Gosta u ime Kluba roditelja nedonoščadi Palčić. Ravnatelj bolnice kazao je da je donirani aparat rezultat velikog srca svih onih koji žele da svako dijete kada se rodi ima jednake šanse za život.

 – Dosad nismo imali ovakav aparat. Pomoći će da se puno bolje i brže reanima nedonoščad. Potreba ima još – poručio je ravnatelj dr. Nedjeljsko Strikić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije