Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeno i utuživo

Reakcija nakon izbacivanja djeteta s Downovim sindromom: To je gruba diskriminacija

Foto: Pixsell/Facebook
1/12
02.10.2020.
u 13:07

Slonjšak ističe da je takav postupak strogo zabranjen i utuživ prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oštro je u petak osudila događaj u Zadru kada je od majke djevojčice s Downovim sindromom i njezine prijateljice zatraženo da s djetetom napuste ugostiteljski objekt zbog "narušavanja reputacije lokala".

"Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu sa teškoćama u razvoju i njenom roditelju apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu", reagirala je Slonjšak u priopćenju na incident u kojem je konobar jednog kafića na zadarskoj Kalelargi zatražio da djevojčica s Downovim sindromom napusti lokal "jer mu narušava reputaciju".

1/5

Slonjšak ističe da je takav postupak strogo zabranjen i utuživ prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji osigurava zaštitu i promiče jednakost svih hrvatskih građana kao najvišu vrednotu ustavnog poretka.

Video -  Udruga za Down sindrom reagirala na slučaj izbacivaja djeteta iz kafića

 

 

"S obzirom na snažne osuđujuće reakcije građana Zadra i lokalnih dužnosnika, kao i na brojne pozitivne vijesti iz Zadra o integraciji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnu zajednicu, vjerujemo da se radi o izoliranom incidentu, a ne o uobičajenoj praksi. Ipak, svaki ovakav događaj važno je osvijetliti i nanovo poslati poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom koji to trebaju i zaslužuju", ističe pravobraniteljica.

1/5

Komentara 2

DU
Deleted user
14:26 02.10.2020.

nekako čisto sumnjam da je tako bilo

KG
KG002
13:48 02.10.2020.

Diskriminacija je tim gora što se nigdje ne želi napisati ime lokala. AKo ništa, nek ljudi znaju i sami odluče hoće li takvom čovjeku ostaviti svoj novac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije