Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni

Razočarani mljekari: Neozbiljno je što nas Milanović nije primio

mljekari, markov trg, barikade (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
24.02.2012.
u 14:42

Mljekari dalje od Kamenitih vrata nisu došli jer ih je tamo dočekala interventna policija i spriječila ih da nastave put.

Oko 19.30 sati nezadovoljni mljekari počeli su se razilaziti nakon što su oko 17.30 krenuli na Markov trg u želji da ih primi premijer Zoran Milanović. Ipak, dalje od Kamenitih vrata nisu došli jer ih je tamo dočekala interventna policija i spriječila ih da nastave put.

Jedan od vođa prosvjednika Darko Pavičević izjavio je da ljudi koji su došli na prosvjed predstavljaju 80 posto proizvođača mlijeka u Hrvatskoj. Tražili su da ih primi premijer Milanović jer se, kako kažu, ministar poljoprivrede Jakovina svrstao na stranu Lactalisa. Tvrdi da su u Zagreb došli spontano i, ako ih Milanović ne primi, odgodit će pregovore s Dukatom i zatražiti 3,30 kn za litru mlijeka te neće odustati od toga. Kaže i da, će ako Dukat ne pristane na tu cijenu, prestati isporučivati mlijeko.

Pavičević je rekao da je neozbiljno što ih premijer Milanović nije primio i da će razmisliti o sutrašnjim potezima.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) najavili su na konferenciji za novinare da od ponedjeljka prekidaju isporuku mlijeka, a nastavljaju i s prosvjedima i blokadom prometnica. U kasnim popodnevnim satima oko 300 nezadovoljnih mljekara krenulo je u pohod na Markov trg, no policijske barikade pokraj  Kamenitih vrata spriječile su ih u tome. Vrijeme su kratili pjevanjem neslužbene himne ovih mljekarskih prosvjeda: "Kad si jadan i kad hoćeš s nekim podijelit tugu svu, onda viči glasno mu, mu, mu". Nije zabilježen ni jedan incident, bunili su se jedino susjedi kojima policija ne da proći. Ispred kordona policije prosvjednici su zapalili 10-ak lampaša.

HSUPM: Sinoćnji sporazum je ništavan

Iz HSUPM-a su optužili da je sinoćnji sporazum o prihvaćanju cijene mlijeka od 2,43 kune s mljekarama okupljenima u Croatistočar ništavan jer su ga potpisali i oni koji nisu članovi Savjeta za mlijeko i kao takvi nemaju pravo glasa.

Prihvatili su ga, tvrde, samo iz udruge Mliko, koja predstavlja Belje, Žito... koji su privatizacijom došli do farmi, Zdenko Močnik koji sa 20 krava ne može zastupati mljekare KIM-a te Ivica Miketek iz udruge Osječko-baranjske županije koji je rekao da će potpisati sporazum ako mu država oprosti dug po PDV-u i kreditima. Igor Rešetar, predsjednik HSUPM-a, i dalje traži 2,71 kn/l mlijeka plus 0,42 kn intervencije države.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da su tijekom pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka za stolom sjedili svi kojima je bio interes prevladati ovu krizu, uvesti red u mljekarsku industriju i naći kompromisno rješenje. Imali su, kaže, dva dana "dugosatne" pregovore o novom modelu izračuna cijene.

>> Dio mljekara pristao na cijenu mlijeka prema modelu EU5

>> Stanje blokade diljem Hrvatske

Jakovina: Prosvjeduju oni koji ne žele da se postigne sporazum

– Mislim da onaj dio predstavnika koji je bojkotirao pregovore i stoji iza organizacija prosvjeda nije ni imao želju da se sporazum postigne, dok su svi oni koji imaju interes da nastave svoju proizvodnju i da je povećaju bili tu i oni su i spremni za potpisivanje sporazuma – rekao je Jakovina. Na pitanje novinara boji li se da će skupina nezadovoljna dogovorom ipak nastaviti prosvjede rekao je da je to njihova odgovornost.

– U ovom trenutku napravili smo maksimalno što smo mogli. Dio proizvođača mlijeka rekao je da će još napraviti konzultacije sa svojim članstvom i vidjeti odgovara li im dogovor i hoće li ga potpisati. Oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, ulicu, pritisak, interventne mjere države sigurno se neće složiti s ničim, bez obzira koji im model ponudili – tvrdi Jakovina koji je dodatno objasnio što je konkretno dogovoreno na pregovorima.

– Našli smo model: uzmemo pet zemalja EU iz kojih najviše uvozimo – Njemačku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku, radimo tromjesečni prosjek njihove cijene i srednji tečaj HNB-a te tako dolazimo do cijene po kojoj se isplaćuje za taj mjesec. Ovaj model i sporazum vrijede sljedeća tri mjeseca. Stručni savjet, predstavnici udruga mljekara i predstavnici mljekarske industrije će pratiti kretanje cijene i nakon toga će vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti neki drugi model – objasnio je ministar Jakovina ustvrdivši kako je napravljeno što se moglo u pregovorima te da je zadovoljan pregovorima.

– Smatramo da bi onaj prvotni prijedlog da mljekari pregovaraju pojedinačno sa svojim kooperantima isključivo na tržišnoj bazi doveo mljekare u neravnopravan odnos i da bi proizvođači mlijeka bili u lošijoj situaciji – zaključio je ministar poljoprivrede.

– Ovaj sporazum, u krugovima pregovarača nazvan „ponoćnim sporazumom“, doprinosi stvaranju uvjeta za nastavak otkupa svih količina mlijeka unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda nastalima u cjelokupnoj domaćoj prerađivačkoj industriji. Ujedno je i kompromisno rješenje čime su očuvani i interesi hrvatskog potrošača u vidu stabilizacije potrošačkih cijena mliječnih proizvoda u trgovinama bez novog rasta cijena – zaključio je Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara. Poručuje da su predstavnici udruga, koji nisu potpisali jučerašnji sporazum o novom modelu izračuna otkupne cijene mlijeka, ili nisu bili u mogućnosti potpisati ga, a to žele, pozvani da se jave u Ministarstvo poljoprivrede koje će okupiti sve zainteresirane strane.

HUP osudio prosvjede

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) tvrde pak kako podržavaju i brane zakonsko pravo svakoga da demonstrira i prosvjeduje. No isto tako podržavaju i brane i ustavno pravo svakoga na rad pa oštro osuđuju blokiranje prometnica i tvornica, čime se stvara velika šteta gospodarstvu.

– Otkupna cijena mlijeka tržišna je kategorija i moraju je dogovarati proizvođači i otkupljivači. Očito je da modeli koji su prije funkcionirali nisu bili previše tržišni i nisu pretpostavljali da će se tržišne okolnosti promijeniti – kazao je Davor Majetić, direktor HUP-a, koji smatra da za novonastalu situaciju odgovornost snosi i bivša vlada jer je "izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja i rada".

Komentara 807

OB
-obrisani-
07:55 25.02.2012.

Nema se što ovdje reći osim: Sačuvajmo primarnu proizvodnju jer bez nje života nema.

OB
-obrisani-
08:24 25.02.2012.

Strateški interesi svake europske države je održivi život na selu. Strateški interes je svima nama a ne samo pojedincima na vlasti danas ili sutra.

OP
opcija
19:21 24.02.2012.

A radi milanovićev ured i na ovom forumu hahahha hvala hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije