Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Razlika između PCR i antigenskog testiranja

Zagreb: Iako je nedjelja velik broj građana dolazi na COVID testiranje u zavod A. Štampar
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
11.01.2022.
u 19:52

I za BAT i za PCR uzima se uzorak brisa sluznice nazofarinksa. Nalaz PCR-a čeka se jedan dan, a BAT-ov je gotov za 15-ak minuta

Antigenski testovi unaprijedili su se po pitanju preciznosti, a brži su, što je od velike važnosti u situaciji brzog širenja omikron varijante kada zaražena osoba što prije treba u izolaciju i liječenje te informirati osobe s kojima je bila u kontaktu. Zbog toga će se brzim antigenskim testovima, ali samo onim napravljenim u zdravstvenim ustanovama, sada također moći dokazivati prisutnost SARS-CoV-2 koronavirusa.

COVID potvrda na osnovi BAT-a, međutim, vrijedit će samo u Hrvatskoj.Za obje vrste testiranja uzima se uzorak brisa sluznice nazofarinksa (gornjeg dijela ždrijela iza nosa), a dok se na rezultat PCR testiranja čeka jedan dan, BAT daje nalaz već nakon 15-ak minuta. Antigenski test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku, a može se obavljati i izvan laboratorija.

Ako je test pozitivan, osoba odmah mora ići u izolaciju i javiti se nadležnom epidemiologu ili obiteljskom liječniku. Testovi su najučinkovitiji u prepoznavanju virusa kod osoba koje već pokazuju simptome bolesti. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, PCR test će potvrditi ili isključiti COVID-19.PCR testovi osjetljiviji su na prisutnost virusa i daju precizne rezultate i kod osoba koje još nemaju simptome jer mogu uspješno prepoznati i vrlo male količine virusa.

Prisutnost virusa mogu detektirati na manjem uzorku i prije nego što se razvije infekcija

 

>> VIDEO Od ponedjeljka (10. siječnja) nove mjere: Ograničavaju se javna okupljanja, pojačana uporaba maski

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

NO
NoviCovjek
20:34 11.01.2022.

Hvala, dobio sam svoju COVID potvrdu. Sad sam valjda miran neko vrijeme??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije