Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOL prodaje?

Razlaz je sve bliže, počinju pregovori o prodaji Ine?

MOL
Foto: Boris Ščitar
Autori: Irena Kustura, Marina Šunjerga, Marko Biočina
10.11.2013.
u 10:08

Pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL je nepromijenjen i toliko čvrst da prijepor dvaju strateških partnera u Ini može završiti samo raskidom odnosa.

Pregovarački stav Vlade u odnosu na MOL je nepromijenjen i toliko čvrst da prijepor dvaju strateških partnera u Ini može završiti samo raskidom odnosa. Takav bi se zaključak mogao izvući iz izjava premijera i predsjednika države, ali i iz neformalnih razgovora s izvorima dobro upoznatim sa situacijom. Vlada, čini se, gura MOL prema prodaji dionica svjesna da 49,08 posto Ine Mađari mogu utržiti jedino uz državne dionice, jer paket bez većinskog vlasništva kupcu ne bi značio puno. Više izvora s kojima smo razgovarali tvrdi da nema uzmaka, što znači prodaje Ine, a taj je stav usklađen i sa Zakonom o privatizaciji Ine po kojem je Hrvatska obvezna spustiti svoj udio na 25 posto do trenutka ulaska u Europsku uniju.

Razlaz je logičan

A zašto dogovor nije moguć? Vladin pregovarački tim predvođen ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom inzistira na usklađivanju korporativnog upravljanja Inom propisima koji vrijede u Hrvatskoj, a to znači da MOL rezultate Ine više ne bi mogao prikazivati u konsolidiranim rezultatima grupe. Gubitkom tog dijela prihoda i neto dobiti financijska pozicija MOL-a bila bi ozbiljno uzdrmana pa analitičari procjenjuju i da bi dionica mogla pasti i do 40 posto.

S obzirom na to da je na tržištu kapitala MOL već izgubio petinu vrijednosti u godinu dana, jasno je da MOL ne može donijeti odluku koja bi dodatno ugrozila kompaniju. Zahtjev za promjenom modela upravljanja u Ini utemeljen je na shvaćanju kako je trenutačni model u suprotnosti s hrvatskim zakonima, ali još i više, stagnacijom poslovanja Ine tijekom prošlih pet godina.

S druge strane Mađari od Vlade traže da se povuku optužnice protiv direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, što Hrvatska sigurno neće napraviti. Dodatno, iako Vladina pozicija MOL-u ne odgovara, njezina promjena nakon što je mađarska kompanija faktički zaprijetila prodajom Ininih dionica, bio bi teško shvatljivo popuštanje i znak slabosti koji bi u nastavku pregovora MOL sigurno kapitalizirao.

Hrvatskoj Vladi prioritet i dalje treba biti pokušaj postizanja kompromisa s postojećim strateškim partnerom, ali do tog kompromisa teško će doći odstupanjem od svojih pozicija već na prvoj spornoj točki. Naftni stručnjak Davor Štern pohvalio je taktiku Vladina tima i dijeli mišljenje da ne treba odustajati od inzistiranja na promjeni strukture upravljanja i prilagodbi iste propisima koji vrijede u Hrvatskoj. Zato smatra da je razlaz s Mađarima logičan ako se ne postigne kompromis. Dio javnosti drži da bi država trebala iskoristiti pravo prvokupa dionica od MOL-a, ali premijer Zoran Milanović otklonio je takvu mogućnost.

Zadnji dogovor

– Radi se o nekoliko milijardi eura koje treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti. Sada kad je odbor direktora MOL-a donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, interesenti... To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije – kazao je Milanović.

Premijer otklanja mogućnost da je MOL najavio prodaju dionica kako bi pritisnuo Vladu na uzmicanje pa kaže: S takvim stvarima se ne šališ, u protivnom smanjuješ vrijednost svoje imovine. Vjerujem da je ta namjera stvarna.

Ako je zaista stvarna, onda se Vlada i MOL mogu još jedino dogovarati po kojom cijeni i kome će se većinski paket Ine prodati, a o tome niti na jednom sastanku, tvrdi hrvatska strana, još nije izgovorena ni riječ.

Ključne riječi

Komentara 9

IB
iva.begovic
10:24 10.11.2013.

I MOL i Hrvatska biti će na gubitku. U financijskom smislu. A Hrvatska i malo više zbog poruke koju ovim slučajem odašilje potencijalnim investirorima. Tko je, naime, lud, investirati u zemlji u kojoj prvo moraš potkupiti političare, a onda ti isti, samo pod drugim imenom, za 2-3 godine, protiv tebe podižu optužnice zbog korupcije? Ako je sigurnost investitora i inevsticije jedan od kriterija za privlačenje investitora, a jest, kakvu im je poruku dana na slučaju INA-MOL?

Avatar -Piktor-
-Piktor-
10:18 10.11.2013.

"...49,08 posto Ine Mađari mogu utržiti jedino uz državne dionice,..." Koje li glupe iluzije.

2X
2Xgeneral
10:24 10.11.2013.

Sumnjam da će se netko usuditi kupiti INA-u prije pravomoćne presude Sanaderu!!!!! Ako presuda bude potvrđena i pravomoćna - sljedi poništavanje pretvorbe INA-e. Znaći Mađarima u najboljem slućaju ostaje 25% dionica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije