Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA AKCIJA EUROPOLA I MAĐARSKE POLICIJE

Razbijena skupina koja je prevarama preko tri kontinenta oprala najmanje 44 milijuna eura

Foto: Europol
1/3
31.05.2022.
u 09:46

Na račune se slijevao novac "zarađen" u raznim prevarama, poput onih koji se odnose na trgovinu kriptovalutama ili izdavanje ili naplaćivanje lažnih faktura. Novac je potom prebacivan na račune diljem svijeta te se tako prao

Preko bankovnih računa s njima povezanim prošlo je 44 milijuna eura, a da bi se prikrile kriminalne aktivnosti i pranje novca, transakcije su se odvijale preko tri kontinenta. Tako je kako se sumnja djelovala kriminalna skupina koju je u suradnji s Europolom razotkrila mađarska policija.

Ta kriminalna skupina, kako sumnja Europol, bila je specijalizirana za pranje novca i za prevare, a tijekom akcije koju je provela policija, obavljene su 24 pretrage na području Budimpešte, uhićeno je i ispitano je 16 osoba te je na koncu njih pet pritvoreno. Zapljene novca i dobara te opreme su provedeni u 32 zemlje na tri kontinenta, odnosno u Europi, Australiji i Južnoj Americi. Na koncu je zaplijenjeno vozilo visoke klase, velika količina elektroničke opreme. Veći broj mobitela i SIM kartica, uređaji za pohranu podataka, oružje streljivo, nakit, založna prava vrijedna 120.000 eura... Što se tiče novčanih transakcija, za pet milijuna eura, za sada je utvrđeno je da su povezani s kriminalnim aktivnostima.

Istraga je otkrila da su članovi kriminalne skupine osnovali  veći broj kompanija koja su se prividno bavile nekim gospodarskim aktivnostima. Te su tvrtke poslužile za stvaranje fiktivnih tvrtki koje su potom na ime tih fiktivnih tvrtki otvarale bankovne račune. Na račune se slijevao novac "zarađen" u raznim prevarama, poput onih koji se odnose na trgovinu kriptovalutama ili izdavanje ili naplaćivanje lažnih faktura. Novac je potom prebacivan na račune diljem svijeta te se tako prao. Sumnja se da je ta kriminalna skupina djelovala od listopada 2020., te da im je preko računa koje su osnovali prešlo više od 44 milijuna eura.

Nadalje, istraga je pokazala i da su u ove prevare bile umiješane 44 osobe. Od tog broja sumnja se je njih 10 organiziralo cijeli taj "posao", dok su 34 bili fiktivni direktori fiktivnih kompanija. Europol pojašnjava i kako taj sustav funkcionira. Lažani direktori  uglavnom su osobe slabijeg imovnog stanja, koje pristaju za neku sitnu novčanu naknadu, dati svoje osobe podatke te pristaju  glumiti direktore nepostojećih tvrtki. Osim što glume lažne direktore, ponekad podižu novac i prebacuju ga s računa na račun. Zapravo, oni su bili uključeni u pranje novca, dok su prevare na kojima je taj novac "zarađen" počinjenje izvan Mađarske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije