Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna udovica

Ravnatelji dalmatinskih bolnica nisu na vrijeme naručili serum!?

'crna udovicar'
Arhiva VL
Autori: al/VLM, mpk, sh/VLM
29.07.2012.
u 20:15

Oko 15 doza seruma, od kojih svaka stoji oko 4000 kuna, nabavlja se iz Južne Afrike pa su ravnatelji bolnica podbacili jer ih nisu naručili na vrijeme

Nakon što je zbog neisplativosti Imunološki zavod lani prestao proizvoditi serum protiv uboda pauka crne udovice, bolnice na dalmatinskom području “zaboravile su” naručiti cjepivo pa već 20-ak dana, u jeku sezone uboda, iščekuju zakašnjelu narudžbu. Naime, 15-ak doza seruma, od kojih svaka stoji oko 4000 kuna, koliko bolnicama prosječno godišnje treba, nabavlja se iz Južne Afrike pa su ravnatelji bolnica podbacili jer ih nisu naručili na vrijeme. S obzirom na to da se protuotrov proizvodi iz krvnog seruma, on prije uvoza prolazi strog pregled Europske medicinske agencije koji traje i mjesec dana.

– Istina, ostali smo bez seruma protiv uboda. Posljednji je cjepivo primio pacijent iz Ludbrega koji ljetuje na Pašmanu. Naglasio bih da panike nema jer postoje i drugi načini liječenja, vitalne funkcije pacijenta nisu ugrožene, ali oporavak je dugotrajniji – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić.Napominje da su prije 15-ak dana, kada su ostali na jednom cjepivu, naručili četiri nove doze koje bi trebale stići za desetak dana.

U Općoj bolnici Šibenik ove su se godine od uboda pauka liječila dva pacijenta, a dr. Nedjeljka Babić Milutin, šefica Zaraznog odjela, potvrdila je da bolnica ima još četiri doze.

– Koliko mi je poznato, ni u KBC-u Split nema protuotrova za crne udovice zbog problema u Imunološkom zavodu – kaže dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

>>'Od smrti zbog otrova poskoka spasilo me mojih 120 kilograma'

Komentara 15

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:48 29.07.2012.

samo me čudi kako još nisu uveli čekić kao anesteziju ...

CT
cave tonitrum 62
20:52 29.07.2012.

Čemu kritike? Naručili ljudi, roba stiže (znate vi gdje je JAR?), i cijelu zimu imat ćemo protuotrova u dovoljnim količinama!

LA
larala
20:45 29.07.2012.

ovog ima samo u hr i dovoljno govori o politickim igricama kojima je jedini cilj uništiti sve hr pa cak i zdravstvo....u hr je neisplativo proizvoditi serum za 4000 kn po dozi al, južnoj africi nije....u hrvatskoj je bolje biti bez protuotrova i uštedjeti nego na vrijeme pomoci covjeku....ma, sramota, ministre da imate obraza isti tren bi dali ostavku i vi i oni koji vas podupiru u radu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije