Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG MITA UHIĆENA 41 OSOBA

Ravnatelja Argalija i predavače sumnjiče da su za 750 kuna izdavali uvjerenja za lovce i onima koji nisu prošli ispit

Velika Gorica: Lovačka puška koju je koristio nekadašnji gradonačelnik Zagreba Većeslav Holjevac
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
18.01.2024.
u 08:33

USKOK tvrdi da su osumnjičenici od zainteresiranih tražili da na račun Pučkog otvorenog učilišta Argali uplate novac

Hoće li itko, te ako hoće, koliko njih od 41 koji su se našli pod lupom istražitelja završiti u Remetincu, vjerojatno će se znati tijekom današnjeg dana. USKOK je u suradnji s policijom tijekom srijede provodio izvide i uhićenja na području više županija, a meta im je 41 osoba osumnjičena za primanje i davanje mita. Mito je, kako sumnja USKOK, korišteno da bi se ishodila uvjerenja o osposobljenosti za lovce i to bez obzira na to jesu li ispunjeni svi potrebni uvjeti za izdavanje tih uvjerenja.

Kako USKOK sumnja, takva uvjerenja izdavala su se od veljače 2022. do siječnja 2023. i to na Pučkom otvorenom učilištu Argali koje je registrirano  za osposobljavanja lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači. Među osumnjičenima je i Ervin Martinuš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Argali, te predavači  i ispitivači na Argaliju Darko R., Ivan K., Stjepan G., Dražen  M. i Matija B.. Među osumnjičenicima su i tri policajaca te djelatnik  Ministarstva gospodarstva.

VEZANI ČLANCI: 

Uglavnom, USKOK sumnja da su oni koji su htjeli dobiti uvjerenje za lovca davali ne manje od 750 kuna mita. Naime, polaznici programa osposobljavanja nakon završenog programa trebali su polagati ispit koji se sastojao od pismenog i usmenog dijela pred ispitnim povjerenstvom. Kada bi se dobilo uvjerenje o osposobljenosti, na temelju njega se moglo zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i izdavanje odobrenja za nabavu oružja. USKOK tvrdi da su osumnjičenici od zainteresiranih tražili da na račun Pučkog otvorenog učilišta Argali uplate novac, a Martinuš se sumnjiči da im je izdavao uvjerenja o osposobljenosti za lovca, bez obzira na to jesu li završili program osposobljavanja. Uvjerenja je, kako se sumnja, ovjeravao svojim potpisom i pečatom Pučkog otvorenog učilišta. Sumnja se da su on, osumnjičeni predavači i ispitivači te Miljenko K., Matija L., Hrvoje Š. i Josip K. među sobom podijelili najmanje 6244 eura.

Nakon što su osumnjičenicima pretražene kuće i stanovi, tijekom srijede dovedeni su u USKOK na ispitivanje, a kada svi iznesu obranu, odlučit će se hoće li se i za koga tražiti istražni zatvor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije