Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
general Savko Barić

Ravnatelj Vojnog učilišta: Zarađivat ćemo školovanjem vojnih pilota iz inozemstva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.07.2015.
u 22:30

U kratkom roku dospjeli smo među pet najzanimljivijih studija u Hrvatskoj, kaže Barić

Nakon što je godinama služilo za školovanje časnika i dočasnika iz sustava Oružanih snaga, Hrvatsko vojno učilište (HVU) “Petar Zrinski” počelo se usklađivati s civilnim visokim školstvom. Prošle su godine, naime, pokrenuta dva sveučilišna studija namijenjena školovanju za rodove kopnene vojske. Novi četverogodišnji preddiplomski studiji vojno inženjerstvo te vojno vođenje i upravljanje namijenjeni su obrazovanju budućih časnika OSRH, a razvijeni su u suradnji s nizom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iako se na svaki od tih dvaju studija prima samo po 50 kadeta, lani je bilo prijavljeno oko 1100 kandidata. O rezultatima pokretanja vojnih studija razgovarali smo sa zapovjednikom HVU general-pukovnikom dr. sc. Slavkom Barićem.

U tijeku su upisi druge generacije studenata, kakav je interes ove godine?

Interes je čak i već nego lani, oko 1300 kandidata. Još je važnije to što ove godine imamo puno više kandidata kojima je naš studij bio prvi izbor. Takvih je oko 500. U kratkom roku dospjeli smo među pet najzanimljivijih studija u Hrvatskoj.

Zašto se toliko maturanata prijavljuje na HVU?

Puno je faktora, uz onaj domoljubni, i sklonost prema vojsci, školovanje je na našem učilištu besplatno, uključujući smještaj i prehranu. Buduće prvostupnike školujemo za poznati posao u postrojbama OSRH. Nakon završetka četverogodišnjeg studija čeka ih prvo radno mjesto zapovjednika voda, gdje će se razvijati u zapovjednom i stožernom radu. Svima je nakon te prve dužnosti omogućeno dalje akademsko školovanje, a radi vojnog usavršavanja na HVU moći će završiti naprednu časničku izobrazbu (NČI) i Zapovjedno-stožernu školu (ZSŠ) “Blago Zadro”, kao i razne druge tečajeve.

Kakav je odnos HVU sa Sveučilištem u Zagrebu?

Suradnja sa Sveučilištem i rektorom Damirom Borasom je odlična. Zagrebačko nam je sveučilište zasad mentor, a kad postanemo samostalniji, bit ćemo njegov dio, kao i bilo koji drugi fakultet. Taj će odnos, doduše, ostati specifičan jer moramo ostati povezani i s MORH-om i s OSRH. Imat ćemo sličnu poziciju kao Teološki fakultet u Zagrebu. S vremenom namjeravamo osnovati vojno sveučilište, koje će i dalje biti dio Sveučilišta u Zagrebu.

Prije rata, u doba pokreta nesvrstanih, zarađivalo se školovanjem budućih časnika zemalja Afrike i Azije. Može li se takvo što ponoviti?

Može. Te zemlje i sada pokazuju interes za slanje svojih kadeta na dva atraktivna studija koje planiramo početi dogodine. Ti su nastavni planovi i programi već gotovi. Prvi je studij vojnog pomorstva u Lori u Splitu, smjer nautika i strojarstvo, nakon treće godine. Tu planiramo suradnju s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. Drugi je studij vojne aeronautike za vojne pilote u Zadru i Zagrebu. Ti bi programi bili akreditirani kao međunarodni studiji s nastavom na engleskom jeziku. Prije nekoliko dana imao sam sastanak s veleposlanikom Mongolije, a prije toga i s kolegama iz vojski Libije, Egipta i Indonezije. Predstavnici Indonezije najavili su da bi poslali desetak kadeta-studenata na školovanje u OSRH.

>> Pogledajte spektakularni aeromiting u čast heroja Perešina!

Komentara 4

Avatar joe90
joe90
23:54 16.07.2015.

Samo ucite, vidite i sami da od Natoa nema nista.

HE
hellen3353
23:04 16.07.2015.

klanjam se.......

HO
homofob
09:20 17.07.2015.

Treba samo pogledati cime raspolaze Grcka u bankrotu! Imaju 150 F16 i jos 50-tak drugih lovackih aviona a ukupno oko 600 letjelica! Imaju tri vrste skolskih aviona oh jednostavnih propelerskih preko naprednih propelerskih do skolskih mlaznih. Skoluju 100 novih kadeta svake godine a cetverogodisnju pilotsku skolu zavrsi 60%kadeta. Grka ima oko 11 miliona znaci prema nesto manje od 5 miliona Hrvata i 20 -25 vojnih aviona ukupno!Da li je ovom "generalu" milanovic narucio predizbornu reklamu?! Ha, ha, ha! Kome treba skolovanje pilota s papirnatim avioncekima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije