Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažna dojava

Ravnatelj: Planirana su dva testa, možda ih je netko htio spriječiti

Sisak -  zgrada Gimnazije
Nikola Čutuk/Pixsell
25.02.2010.
u 17:30

Dojava je stigla s telefonske govornice, a provedenim protueksplozijskim pregledom zgrade bomba nije pronađena. Slijedi kaznena prijava

Dvjestotinjak učenika Gimnazije Sisak, učenika drugih i četvrtih razreda, te osoblje škole, evakuirano je jučer oko podneva zbog anonimne dojave o postavljenoj bombi. Dojavu, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna, primila je policija.

Ne pamte sličan slučaj
– Oko 11.40 sati operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave nepoznati je muškarac s telefonske govornice u Sisku dojavio kako je u sisačkoj Gimnaziji u Ulici Franje Lovrića postavljena bomba.

Policijski službenici odmah po zaprimanju dojave evakuirali su učenike i osoblje škole te se započelo s protueksplozijskim pregledom, koji je završio u 13 sati, a kojim bomba nije pronađena, te je zaključeno da je dojava bila lažna.

Nakon protueksplozijskog pregleda nastava u školi je normalizirana – izvijestili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke. Ravnatelj škole Miroslav Bagarić kaže da ne pamti da se sličan slučaj ikada prije dogodio u toj školi.

– To može biti dječja igra, čista zločestoća, ali postoji i mogućnost da je netko namjerno to dojavio kako bi spriječilo neki pismeni ispit ili usmeno odgovaranje. Koliko znam, trebala su biti održana dva testa i nekoliko usmenih odgovaranja. Ništa neuobičajeno. U svakom slučaju, takav bi pokušaj bio besmislen, jer bi sve odgođeno bilo održano prvom prilikom – kaže M. Bagarić.

Đaci šest razreda prve smjene, koji su u vrijeme dojave bili na kraju nastave, otišli su kući, a nastava je za drugu smjenu počela u 14 sati.

Uznemirujuće glasine
– Imali smo matematiku kada nas je profesor obavijestio da je netko javio da je postavljena bomba. Nije baš da nam je jako teško palo otići s nastave ranije – kaže jedan učenik drugog razreda. Ni učenici ne shvaćaju motive te lažne dojave.

– Smatram da ovo nema previše smisla jer ne znam što bi netko tako bitno želio izbjeći. Jedino što mi pada je to da su sutra neki ispiti iz državne mature. Ali nisu to neki teški predmeti – smatra njegova kolegica. Protiv nepoznatog počinitelja koji je dojavio lažnu vijest o podmetnutoj bombi policija će podnijeti kaznenu prijavu zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina

Ovakvi slučajevi nisu previše česti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedan od najsvježih slučajeva lažnih dojava o bombama u školama onaj je iz Gline. Tamošnja policija primila je, i to lanjskog 1. travnja, telefonski poziv nepoznata muškarca, koji je tvrdio da je u školi postavljena bomba. Obavljen je protueksplozijski pregled, te je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Bomba je navodno bila i u Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici potkraj 2006. godine. Također je obavljena evakuacija učenika i zaposlenika škole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije