Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Ravnatelj Kopasić: Liječnici prečesto pišu uputnice

'11.01.2011., Cakovec - Zupanijska bolnica Cakovec, ilustracija.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
24.04.2012.
u 17:33

– Liječnici bi trebali malo olabaviti okidač za pisanje uputnica jer je čak 90 posto nalaza dobro – kaže ravnatelj bolnice D. Kopasić

 

U Županijskoj bolnici Čakovec odlučili su da do daljnjega neće obavljati određene laboratorijske pretrage krvi jer im HZZO ne pokriva troškove! Ravnatelj Dragutin Kopasić kaže da su morali uvesti restrikcije jer mjesečno naprave posao za 800.000 kuna, a HZZO im plati svega 330.000.

– Zato smo uveli restrikcije i ukinuli neke nepotrebne pretrage za koje liječnici obiteljske medicine, pa i bolnički, prečesto pišu uputnice. Liječnici bi trebali malo olabaviti okidač za pisanje uputnica jer čak 90 posto nalaza je dobro – kaže D. Kopasić. HZZO-u su, dodaje, poslali popis svih 56 liječničkih timova i broja pretraga koje su naručili. Neki liječnici, napominje, pišu pet puta više uputnica od kolega. No, iz HZZO-a odgovora nema.

Liječnik obiteljske medicine Zrinko Karlović iz Preloga kaže da iz bolnice nije stigla nikakva službena obavijest iz koje bi se moglo iščitati u čemu je problem.

– Dobili smo samo kratki dopis koji je potpisala šefica laboratorija. Piše da se do daljnjega neće raditi pretrage poput nekih markera za upale i tumorske markere, hormone i masnoće. Mi sad ne znamo odnosi li se to samo na uputnice iz primarne zdravstvene zaštite ili i za bolničke pacijente. Je li ta zabrana rezultat nedostatka novca za kupnju reagensa i koliko će trajati? – pita Z. Karlović. Ako je problem u prevelikom broju uputnica za pretrage, to bi trebao kontrolirati HZZO, no bolnicama, smatra, te kontrole nisu u interesu jer bi se pokazalo da više od polovice pretraga traže upravo bolnički liječnici!

– Predlagali smo HZZO-u da se na uputnicama tiska i jedna kućica u kojoj bi pisalo tko je točno pretragu tražio, a ne tko je potpisao uputnicu. Imao sam slučaj da je jedan liječnik na internoj tražio čak 25 pretraga, od čega polovica, po mom mišljenju, nije ni trebala, a na uputnici je pisalo samo moje ime – kaže Z. Karlović. Ravnatelj bolnice ostaje pri stavu da je pretraga previše, a posebno onih za masnoću u krvi. 

– Ne može netko tko tri mjeseca pije lijekove za skidanje masnoće svaka dva tjedna dolaziti na kontrolu masnoće u krvi! – odlučan je. Još nema podataka koliko je novca bolnica dosad uštedjela.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
doktorica
17:49 24.04.2012.

nisu doktori primarne zdr.zaštite žandari,imao informatičare koji neka osmisle takav program iz kojega će se vidjeti tko traži pretrage i zašto

TO
tom
17:58 24.04.2012.

pa što onda liječnici primarne zdravstvene zaštite predstavljaju? koja im je uloga u zdravstvenom sustavu? što oni osim što ubiru masnu glavarainu rade? u što osim stanova, apartmana, automobila, putovanja i jahti ulažu novac koji ubiru po glavi pacijenta pojavio se on u njihovoj ordinaciji ili ne? kako to da nitko nema ni elementarni EKG uređaj ili komplet za vađenje i analizu krvi na licu mjesta u primarnoj ordinaciji? imaju samo stetoskop i drvene pločice kad gledaju nečije grlo! pa ne zna pacijent koje mu pretrage trebaju. čemu onda doktor ili liječnik kad svatko naručuje pretrage kakvih god se sjeti? ili je vidio na internetu? toliko korupcije, nebrige, nemara i pohlepe je u tom segmentu da glava boli. pa onda ti pripišu lijek za koji imaju veliki reklamni pano u ordinaciji. ni jedan drugi im ne valja! jer tamo nema pinke od farmaceutskih multinacionalki kojima su svi na platnom spisku! sramota!

Avatar seneka
seneka
18:08 24.04.2012.

Kad pacijent dođe u ordinaciju i kaže da ga boli, što, liječnik po ovim lumenima treba konzultirati kristalnu kuglu,ili će ga poslati na pretrage?? Sram vas bilo,kako možete reći 90% nalaza je u redu,pa netrebaju pretrage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije