Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za zdravstvo

Ravnatelj HZZO-a: Nema smanjenja košarice zdravstvenih usluga

siniša varga,portal
Željko Lukunić/PIXSELL
28.05.2013.
u 15:56

Od zdravstvenog doprinosa prikuplja se 18 milijardi kuna godišnje, a na zdravstvo se troši 22,6 milijardi kuna, rekao je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga predstavljajući saborskom odboru za zdravstvo rezultate poslovanja Zavoda

Od zdravstvenog doprinosa prikuplja se 18 milijardi kuna godišnje, a na zdravstvo se troši 22,6 milijardi kuna, rekao je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga predstavljajući saborskom odboru za zdravstvo rezultate poslovanja Zavoda u prošloj godini, te dodao kako nema smanjenja košarice zdravstvenih usluga dok se ne postigne optimalno financiranje kroz racionaliziranje sustava zdravstva. Hrvatska ima ukupno 4.356.486 osiguranika zdravstva, od čega ih je 1.471.882 zaposleno. Lani je prosječno dnevno na bolovanju bilo čak 45.735 građana, što je 5,5 posto manje u odnosu na godinu ranije. Zabilježen je porast od četiri posto u potrošnji u primarnoj zaštiti, osam posto u potrošnji lijekova te četiri posto potrošnje u bolnicama.

S tvrdnjom ravnatelja HZZO-a Varge nisu se složili HDZ-ov Dujomir Marasović i predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo koji misle kako bi baš trebalo smanjiti košarice zdravstvenih usluga jer se s toliko malo sredstava s koliko raspolaže zdravstveni sustav ne može osigurati adekvatna zdravstvena zaštita.

Varga im je odgovorio kako bi u biti trebalo mijenjati poimanje o tome kada se na nešto ima pravo.

- Primjerice, ne može netko ići na operaciju koljena samo zato bi mu forhend u tenisu bio bolji – tvrdi Varga, a Marasović se nadovezao kako ne može \"baka od 87 godina ići u toplice na račun HZZO-a radi liječenja lakta\".

Dodao je i kako su limiti odnosno proračuni bolnica neodrživi te to dokazao primjerom KB Split u kojem je bio ravnatelj.

- U jednoj sam godini uspio dići naš proračun na 68 milijuna kuna. Ali onda je tadašnji ministar Milinović to poslao nizbrdo. Sada je bolnici postavljen limit na 49 milijuna kuna, a da bi normalo raditi treba joj barem 75 milijuna – zaključio je Marasović.

>>Zbog manjka novca prijeti smanjenje usluga u zdravstvu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije