Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna presuda

Ratni zločin preko računala

džihadist
Foto: Instagram
31.03.2016.
u 22:15

Iračka specijalna postrojba počela je od sljedbenika svog profila na Instagramu tražiti da odluče hoće li smaknuti ili pustiti zarobljenike

U starom Rimu plebs ili puk mogao je odlučiti u areni o životu gladijatora. Danas za takvo što ne treba niti izaći iz vlastite sobe, dovoljno je imati računalo ili pametni telefon. Naime, sve se češće na Instagramu pojavljuje morbidan poziv u kojem se od posjetitelja profila Iraqiswat, koji posjeduju iračke specijalne postrojbe, traži da glasaju hoće li pojedinog zarobljenika pustiti ili smaknuti. 

”Hvala što ste glasovali”

“Uhvatili smo jednog ISIL-ovca južno od Mosula. Možete glasovati da ga ubijemo ili pustimo. Imate jedan sat za glasanje. Nakon toga objavit ćemo kakva ga je sudbina snašla. Iskoristite svoje pravo da se obranite od ISIL-a. Molim vas, samo jedan sat, nemamo vremena. Tagirajte svoje prijatelje i glasajte...”

Tekst je ovo stravičnog poziva koji su objavili irački komandosi uz fotografiju na kojoj se vidi vezani, pretučeni islamist koji leži na zemlji dok je oko njega nekoliko pripadnika postrojbe. Oznake na uniformama nisu potpuno jasne, no pripadaju iračkoj vojsci. Vidi se to i po oružju jer svi nose puške M-16 koje islamisti nemaju u naoružanju.

Sudbina zarobljenika bila je jasna čim su pozvali na glasanje. Sat nakon poziva objavili su rezultat u obliku selfija, fotografije jednog od vojnika dok u pozadini leži mrtvo tijelo islamista. Sve to uz strašan potpis:. “Hvala što ste glasovali.” 

Sadisti za tipkovnicom

Teško je procijeniti koliko je ljudi diljem svijeta putem računala ili mobitela sudjelovalo u ovom zastrašujućem ritualu, no drži se kako ih je bilo oko 80 tisuća. Iako su neki od njih glasali da se islamist pusti, dobar dio glasova bio je vrlo sadistički nastrojen.

Usto što su glasali za egzekuciju, tražili su da Iračani snime video pogubljenja i objave ga na Facebooku, ispisivali su šale, doslovno se sprdali sa svime. Zastrašujuće je i to što su svi oni, izravno ili neizravno, sudjelovali u očitom ratnom zločinu. Jer pogubljenje je ratni zločin bez obzira je li riječ o zarobljenom suparničkom vojniku ili civilu, pa makar on bio i pripadnik ISIL-a. 

Na žalost, tehnologija je danas toliko razvijena da, uz ostalo, dopušta i zadovoljavanje prizemnih, sadističkih strasti. Ili pak čudnih poriva poput onoga kada su se putnici otetog zrakoplova Egypt Aira fotografirali sa svojim otmičarom kako bi sve stavili na društvene mreže.•

>> U računalima pronađene fotografije ureda i doma belgijskog premijera Charlesa Michela

Komentara 6

FO
ForeignLegion1987
09:53 01.04.2016.

u cemu je problem.....to islamisti cko gov no treba odmah smaknuti,,,oko za oko,,,,zar ste zaboravili ,,,sta su zarobljenicima radili ti bolesni isilovci,,,

Avatar zong
zong
10:17 01.04.2016.

Grubo i odvratno ali ne znam dali su ISIL-ovci bolje i zaslužili....

SZ
stela_zg
14:46 01.04.2016.

isilovci se sažalijevaju samo u ljevičarskom europskom političkom vrhu i u redakcijama večernjeg i sličnih medija. zato su se ratni zločinci i isilovci dozvali u Europu, da ih, "jadne" ne bi mučili i pobili. prosječni Iračanin bez imalo grižnje savjesti želi njihovu likvidaciju i to je jedini način da se iskorijeni problem. večernji radije pišite o neredima u Švedskoj jer to je ono što će se uskoro događati i ovdje, samo ih treba doći u dovoljno velikom broju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije