Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN VUKOVARSKIH BRANITELJA

Grad Vukovar: Banožić je vršio pritisak na načelnika općine Bogdanovci i privatizirao je cijeli događaj

Bogdanovci: Obilježavanje 30. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
10.03.2023.
u 16:54

Iz Grada Vukovara priopćili su kako smatraju da je ministar Mario Banožić nastojao privatizirati Dan vukovarskih branitelja i vršio pritisak na načelnika Općine Bogdanovci, Marka Baruna. Načelnik je odgovorio kako je postrojavanje nenaoružanih odreda 1991. godine bilo kod Bogdanovaca te da nitko taj događaj ne može prisvojiti.

Poslije današnjeg obilježavanja Dana vukovarski branitelja i govora koji su bili tijekom obilježavanja u Bogdanovcima, koje je prethodilo polaganju vijenaca na Memorijalnom groblju, reagirao je i Grad Vukovar navodeći kako su cijeneći volju, odlučnost te zajedništvo na kojem je obrana stvarana prije 9 godina pristupili obilježavanju tog događaja na današnji datum te kroz kvalitetnu suradnju s Općinom Bogdanovci koja je danas općina za sebe, stvorio priču o zajedništvu na način da obilježavanje kreće u Bogdanovcima te se nastavlja u Vukovaru. Napominju i kako su Grad Vukovar i Savjet za branitelje gradonačelnika grada Vukovara kao organizatori događaja na obilježavanje pozvali najviše državne dužnosnike, smatrajući kako prvenstveno svojom nazočnošću, a ne obraćanjem, kroz zajedništvo trebali poslati poruke da živimo i baštinimo vrijednosti Domovinskog rata, hrabrost i domoljublje hrvatskih branitelja.

- Nažalost, doživjeli smo to da je netom pred sam događaj iz kabineta ministra obrane Republike Hrvatske Maria Banožića vršen pritisak na načelnika Općine Bogdanovci te su, isključivši Grad Vukovar, u program obilježavanja u Bogdanovcima uvrštena obraćanja za koje Grad Vukovar smatra da im nije mjesto ni vrijeme. Također, inzistiranja na obraćanju uslijedila su nakon što je potvrđeno kako Predsjednik Republike Hrvatske neće nazočiti događaju, što je teško shvatiti u bilo kojoj drugoj formi osim forme vlastite promocije, a što je u potpunosti suprotno stavovima organizatora, odnosno Grada Vukovara – stoji u priopćenju Grada Vukovara. Dodaju i kako nevjerojatnim smatraju činjenicu kako su slijedom pritiska ministra Banožića i njegove namjere za privatizacijom događaja, Grad Vukovar kao domaćin i njegovi predstavnici u potpunosti anulirani te nisu bili predviđeni u obraćanjima.  

- Ovakvom logikom karijerista ne samo da je iskazano nepoštovanje i manjak kulture jer je zapostavljen organizator i domaćin, nego je i kreirana apsurdna situacija da su oni koji nisu bili branitelji, poput Banožića i Mažara, pozvani govoriti, dok je hrvatskim braniteljima poput Tomislava Josića ili Stipe Mlinarića bilo zabranjeno obraćanje. S obzirom kako smo od ljudi koje smo pozvali da budu naši gosti, a koje sada prvenstveno možemo okarakterizirati kao karijeriste koji sebe doživljavaju važnijim od svehrvatskih interesa, doživjeli krajnje nepristojno ponašanje nedostojno bilo kojeg gosta, Grad Vukovar je ponovno doveden u situaciju promišljanja o organizaciji budućih događaja, uključujući i Kolonu sjećanja kojoj smo i začetnici i organizatori – stoji u priopćenju grada Vukovara.

Reagirao je i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun koji navodi kako je postrojavanje nenaoružanih odreda 1991. godine bilo kod Bogdanovaca te da nitko taj događaj ne može prisvojit sebi jer taj dan se dogodilo u Bogdanovcima pod vodstvom Tomislava Merčepa.

- Žalosti me što organizacija grada Vukovara nije zajednički organizirala događaj na adekvatan način. Krivu adresu su naveli u samome pozivu prema državnom vrhu i svim braniteljima. Općina Bogdanovci je sama organizirala i pozvala predstavnike državne vlasti i cijenjene branitelje na 32. Obljetnicu Dana nenaoružanih odreda koja se dogodila u Bogdanovcima kao što je to i radila godinama. Raniji početak obilježavanja na Memorijalnom groblju Vukovar uzrokovao je da branitelji, cijenjeni gosti moraju napustiti događaj u Bogdanovcima i otrčat u Vukovar kako bi odali počast na Memorijalnom groblju Vukovar – navodi Barun.  

VIDEO: Milanović poručio kritičarima sinove stipendije: Neću reći ostavite nas na miru, samo udri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije