Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati HDZ-a i SDP-a u lovu na podršku birača

Rat potpisima: Već imaju 10.000, a skupljaju dalje

Andrija Hebrang
Željko Hladika/Pixsell
06.11.2009.
u 18:07

I jedni i drugi namjeravaju, naime, kampanju započeti grandioznom brojkom potpisa birača kako bi njome pokazali svoju moć i politički utjecaj.

Ivo Josipović i Andrija Hebrang već su prikupili više potpisa nego što im treba za predsjedničku kandidaturu, no neće se zaustaviti na tome. Dvjema najvećim strankama u Hrvatskoj, HDZ-u i SDP-u, odnosno njihovim predsjedničkim kandidatima brojka od 10 tisuća potpisa potpore nipošto nije dovoljna pa će ih nastaviti skupljati sve do isteka roka – 16. studenoga.

Iskušana strategija

I jedni i drugi namjeravaju, naime, kampanju započeti grandioznom brojkom potpisa birača kako bi njome pokazali svoju moć i politički utjecaj.

Tu strategiju na posljednjim lokalnim izborima već je iskušao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je umjesto potrebnih pet tisuća potpisa donio nekoliko kutija koje su sadržavale više od 45 tisuća potpisa, no tada nije ostvario cilj da za kandidaturu prikupi 100 tisuća potpisa.

Ako je tada uspio toliko potpisa prikupiti samo u Zagrebu, ne treba čuditi ako se Bandić i na predsjedničkim izborima upusti u borbu potpisima s kandidatima dviju najvećih stranaka iako ovaj put nema na raspolaganju stranačke aktiviste koji bi taj posao odradili za njega.

Volonteri i plaćenici

– Javilo nam se puno volontera za skupljanje potpisa. Ipak, možda ćemo u nekim mjestima morati i unajmiti skupljače, no još uvijek ne znamo koliko bi nas to moglo stajati – rekao je Duško Ljuština, ključni čovjek Bandićeve kampanje. Kao realističan čovjek Ljuština je priznao ono što svi drugi izbjegavaju – da su stranački volonteri često nepouzdani.

HDZ i SDP uvijek tvrde da im kampanju odrađuju samo volonteri, no ni oni nisu besplatni – potrebno im je platiti prijevoz i prehranu, a nerijetko i dnevnice. Iz Vidoševićeva stožera poručuju pak da za njega po cijeloj Hrvatskoj potpise prikuplja oko 250 volontera, desetak po svakoj županiji.

- Najveća nagrada bit će im predsjednik RH, koji će svojim programom i radom njihove želje te viziju bolje Hrvatske pretvoriti u stvarnost - demagoški su poručili iz Vidoševićeva stožera.

Ključne riječi

Komentara 22

LI
Libela
02:33 07.11.2009.

pinje, samo da se zna da sam ja izmislila slogan \"Forza Mirek!\"

DO
dovla
08:28 07.11.2009.

imali smo zagorca za predsjednika ,pa kaj nebi bil dobar i njegov sinek ,ja mislim da bi bio bolji od bandića,hebranga,itd.

OB
-obrisani-
23:14 06.11.2009.

Krv nije voda, kaže naš narod te stoga očekujemo od časnog, sposobnog i uspravnog gospodina Miroslava da nam osvitla obraz i da Hrvat ponosno domovinom i svijetom hodi i nikog se ne boji. Vratimo je na pravi smjer Glasujmo zaza Miroslava Tudmana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije