Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob dviju strana

Rat među direktorima koči poslovanje HAC-a

'28.09.2012., Zagreb - 5. susret kluba izvoznika odrzan je u HPB-u. Slavko Linic ministar financija.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
30.09.2012.
u 18:05

U HAC-ovoj upravi sukobljene Čačićeva i Linićeva struja ključne odluke donose preglasavanjem

Uprava HAC-a potpuno je razjedinjena, a odluke se sve češće donose preglasavanjem. Potvrdio nam je to izvor iz uprave HAC-a. S jedne je strane tzv. riječka, Linićeva struja, Jure Bajić i Narcizo Dalsaso, a s druge predsjednik uprave Dražen Guštin i Nikola Bačurin, tzv. Čačićeva struja. Potonji dvojac odluke donosi tako da preglasava Bajića i Dalsasu budući da Guštin, kao šef uprave, ima pravo odlučujućeg glasa.

Pretjerani revanšizam

Naš izvor tvrdi da se Guštin više bavi revanšizmom i postavljanjem podobnih, nego bitnim stvarima poput plana građenja ili upravljanja financijama. – Kako drugačije objasniti da HAC u banci ima oročeno 350 milijuna kuna po kamati od 3,7%, a zadužuje se uz kamatu od 6,4%! Umjesto da novac koji imamo koristimo za plaćanje izvođača uz mogućnost dobivanja popusta – tvrdi naš sugovornik. Taj je novac oročen u Hypo banci, a budući da je riječ o kraćem roku oročenja (mjesec do dva), kamata je niža. U jednom trenutku bilo je oročeno i 400-500 milijuna kuna. Ali ne, nastavio je, uprava HAC-a bavi se, kako je rekao, glupostima poput one da se šefici nabave koja ima 65 godina i 40 godina staža produljuje ugovor o radu pod izlikom da je nužno potrebna iako u tom odjelu ima još barem deset ljudi.

– Osim toga ide se u pretjerani revanšizam pa se osvetnički smjenjuju i nižerangirani voditelji poput 18 voditelja tehničkih jedinica i dovode se ljudi odani Guštinu. Kakvog je smisla imalo smjenjivati te ljude ako HAC ide u restrukturiranje?! – pita se naš sugovornik. Po njemu bi bilo logičnije da prije uprave četiri člana rasprave sve prijedloge i da na upravu ne idu oni prijedlozi oko kojih nema suglasnosti i da se traže rješenja koja će svi podržavati, a ne da se preglasavanjem provodi volja Guština i Bačurina. Večernji je list pak u posjedu odluke uprave HAC-a iz svibnja prema kojoj se za v. d. direktora Sektora naplate cestarine imenuje Ivan Jagatić, a smjenjuje se Ivana Jurišić. Protiv takve odluke bili su Jure Bajić, član uprave zadužen za naplatu cestarine, i Narcizo Dalsaso jer su bili zadovoljni radom I. Jurišić. Prema zapisniku, Bajić je tada rekao da se kao član uprave zadužen za naplatu cestarine ne slaže s čestim izmjenama u sektoru naplate jer to ometa funkcioniranje tog sektora. Privremeno je tada postavljen Jagatić koji je predložio smjenu voditelja tehničkih jedinica. Bajić je prvo dao suglasnost za te smjene, a potom je na Upravi glasao protiv njih.

Namjenski oročen novac

 U HAC-u službeno opovrgavaju da se većina odluka donosi preglasavanjem. Tvrde da su svi direktori imenovani jednoglasno, a na rukovodeća mjesta imenovani su radnici koji zadovoljavaju kriterije stručnosti i povjerenja uprave. Za novac koji imaju na računu, a istovremeno se zadužuju po kamati od 6,4%, u HAC-u kažu da je javnom nabavom odabrana ponuda banke za kredit po kriteriju najniže cijene. Dijelom tog kredita plaćene su obveze prema dobavljačima i kreditorima, a ostatak novca namjenski je oročen i ne može se koristiti za druge namjene budući da kreditne obveze dospijevaju na naplatu sredinom listopada i studenog. – HAC nema dospjelih obveza prema izvođačima, a plaćanja su izvršena u rokovima – poručuju.

>>Rodbinske veze šefova u HAC-u: na plaći muževi, žene, sinovi...

Komentara 2

DU
Deleted user
22:00 30.09.2012.

Sve ove sramotne igre i nadigravanja se može riješiti vrlo jednostavno: prodajom HAC-a na javnom natječaju najboljem ponuđaču. Kad za gazdu dođe nijemac, amerikanac ili čeh, sve ove famozne struje, a i kontinuirana pljačka automatski nestaju.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
18:06 01.10.2012.

Svugdje se u tišini polako postavljaju podobni ljudi,ali na stručan način,tako da ne bude vidljiv revanšizam,sve je isto kao i prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije