Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPI PLOD

'Kralj jeseni' skuplji nego ikad: 'Nit' su ga sadili nit' su ga obrađivali'

Zagreb: Mjerica kestena u centru prodaje se od 3,5 do 6 eura
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/3
03.10.2023.
u 21:13

Za cijenu velike mjerice na Dolcu se inače mogao dobiti kilogram kestena. Sada ima onih koji kilogram prodaju za 8 eura, odnosno 60 kuna

Rast cijena nije zaobišao niti "kralja jeseni" - kesten. Tako se, primjerice, u centru Zagreba velika mjerica pečenih kesten penje čak i do 7 eura. "To su vjerojatno kesteni koji su pozlaćeni, drugo nemam što za reći", komentirao je jedan muškarac za Dnevnik Nove TV

Lani su cijene bile oko 60 posto manje, prosječno 30 kuna za veliku mjericu, no neki ih još uvijek prodaju po tim cijenama. "Na ovoj lokaciji sam točno 30 godina. Ako je godina rodna, cijene su normalno manje, ako je godina sušna, cijene skaču", rekao je prodavač Fergap Memiši.

VEZANI ČLANCI:

Za cijenu velike mjerice na Dolcu se inače mogao dobiti kilogram kestena. Sada ima onih koji kilogram prodaju za 8 eura, odnosno 60 kuna. 

"Ja mislim da je to skupo taj kesten, nit' su ga sadili nit' su ga obrađivali, dođu, poberu i prodaju skupo, nije u redu", komentira drugi muškarac. 

Građani ovu deliciju mogu i sami pronaći u šumi, no potrebno je imati dozvolu koju izdaju Hrvatske šume. U suprotnom, prijeti im kazna. Također, važno je znati kako se pitomi kesteni razliku od divljih koji rastu u parkovima i koji nisu jestivi. Što se tiče jestivih, onih su puni hranjivih tvrdi, nemaju glutena, dobri su za bubrege i srce te smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi.

VIDEO Ljudi pitaju za cijenu i odu: Zbog poskupljenja povrća odustaje se i od zimnica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije