Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za zdravlje

Rak dojke ‘kosi’ sve mlađe žene, spasite život pregledom!

prevencija2
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
04.10.2013.
u 11:44

Karlovačka udruga žena Agata izgubila je u godini čak pet svojih članica, dva mjeseca nakon operacije dojke žene moraju na posao

Teško je reći koliko nas je. Samo smo lani ostali bez pet svojih članica. Dolaze nam sve mlađe žene, sa 29, 35 godina. S malom djecom i obitelji nemaju vremena za sebe. Bolovanja su sve kraća i dva mjeseca nakon operacije dojke trebale bi početi raditi.

U strahu za posao to i čine, a to nije dobro – ispričala je Zdenka Zlonoga, predsjednica Udruge žena liječenih od raka dojke Europa Donna- Agata Karlovac.

 Smanjiti smrtnost

 Na to je upozorila povodom promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka. Akciju je ispred Gradskog kazališta Zorin dom organizirao Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije da bi ukazali da rano otkrivanje i prevencija spašavaju živote.

U Karlovačkoj županiji po posljednjim podacima u godini su od raka umrle 482 osobe, a oboljelo ih je 700. Za žene je najpogubniji rak dojke, a muškarce rak pluća. Na drugom mjestu kod oba spola je rak debelog crijeva od kojeg svake godine u našoj županiji oboli stotinjak osoba.

Za ta dva karcinoma već se godinama provode Nacionalni programi ranog otkrivanja. Onaj za rak vrata maternice počeo je lani.

 Obavezna kolonoskopija

 Ovoj preventivnoj akciji odazvalo se stotinjak Karlovčana. Dobili su stručne savjete od liječnika, ali i članova udruga osoba liječenih od raka Agata i Ilco. Gastroenterologinja dr. Mirjana Nesanović preporuča da se svi stariji od 50 godina naruče na kolonoskopiju. Ukoliko je netko u obitelji imao karcinom crijeva na pregled bi trebao već nakon 40-e godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije