Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNI PLAN

Ostojić: Pacijenti su prioritet, ali očekujemo uštedu od 400 mil. kn

Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2014.
u 11:26

Nacionalni plan razvoja bolnica donosi se po prvi puta u Hrvatskoj

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je na konferenciji za novinare predstavio Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016.

Ministarstvo zdravlja izradilo je Nacionalni plan razvoja s ciljem poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijentima, stvaranja nove mrežu bolnica i omogućavanja racionalnijeg upravljanja bolničkim troškovima. Nacionalni plan razvoja bolnica donosi se po prvi puta u Hrvatskoj, a riječ je o jednom od strateških dokumenata Vlade.

Kako se navodi u Nacionalnom planu, osnovna ideja je stvoriti bolnice 21. stoljeća, što će se između ostalog postići smanjenjem broja akutnih postelja i povećanjem broja stolaca/postelja u dnevnoj bolnici.

- Ključ i cilj nam je pacijent. Ukratko, pacijent je u središtu zdravstvenog sustava - rekao je Ostojić.

- Kasnim s prezentacijom 18 dana, a u zbilji kasnimo 15, 18, 20 godina - rekao je Ostojić.

 

Dva su osnovna načela - načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, objasnio je. Funkcionalna integracija predviđa se za 21 od 31 bolnice.

Četiri su osnovna kriterija planiranja razvoja i funkcionalne integracije bolnica. To su prosječna stopa popunjenosti, s ciljem 85 posto, prosječno trajanje boravka u bolnici, minimalni broj postelja, te modalitet liječenja. Zdravstveno planiranje podijeljeno je na četiri regije: središnju i sjevernu, istočnu, južnu i zapadnu.

- Štednja nije prioritet. Prioritet su naši pacijenti, ali očekujemo uštedu po provedbi Nacionalnog plana od 400 milijuna kuna - rekao je Ostojić.

- Sve što smo radili radili smo za poboljšanje sigurnosti i zadovoljstva naših pacijenata - rekao je. Na pitanje što jamči da će se plan provesti, Ostojić je odgovorio: "Jamči moj tim".

Javna rasprava o Nacionalnom planu trajat će od danas do 18. travnja. Nakon javne rasprave plan bi trebali usvojiti Vlada i Sabor, a odmah potom plan bi trebao stupiti na snagu. Ostojić je naglasio da plan ima de facto snagu zakona.

Nacrt Nacionalnog plana i obrazac za komentare dostupni su na www.zdravlje.hr.

Komentara 46

NV
novo vriijeme
11:39 18.03.2014.

Ostojić platio studiju 1500 000 kuna. Pa zašto sine Rajko kraj sebe menadžera sa Harvarda i pomoćnika Vončine menažera iz Londona? Zar niste sami znali preračunati broj kreveta, broj oboljelih u odnosu na prostor i prometnu povezanost. I sad namd nam tu prezentirate ovo kao neki ključni zdravstveni masterplan. I počnite govoriti Hrvatski mislim da je to osnovno pravilo kulture.

NV
novo vriijeme
11:28 18.03.2014.

Pripritet je manje trošiti na zdravstvo a pacijenti su zadnja rupa na svirali.

MO
mojazemlja
11:22 18.03.2014.

ne opet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije