Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Rajko Ostojić: Banožić je o dronu rekao sve točno, ali mu nitko ne vjeruje. Zato mora otići

Zagreb: Liječnik i političar Rajko Ostojić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
22.03.2022.
u 11:54

Rajko Ostojić komentirao je obnovu nakon potresa u Zagrebu koje još nema, ali i aktualnu situaciju u Hrvatskoj i svijetu

Bivši ministar Rajko Ostojić gostovao je u studiju Večernjeg lista. S njim je razgovarala Petra Maretić Žonja. 

Dvije godine su prošle od potresa u Zagrebu. Srušena je tek jedna zgrada, nije sagrađena nijedna zamjenska kuća u Zagrebu, kako to uopće komentirati? 

– Dijagnozu je jučer postavila udruga SAOS za Zagreb. Dvije godine, dva ministra, dva gradonačelnika, dva direktora fonda, dva zakona, jedna zgrada. Katastrofa. Ključan je teret na Vladi i gradu Zagrebu. Krivi su prvenstveno premijer Plenković, ministar Horvat, direktor fonda Vanđelić,  gradonačelnik Tomašević i, naravno, predsjednik skupštine Klisović i ministrica kulture. Ona je rezervirala najveći dio sredstava za obnovu muzeja i ostalih spomenika kulture koje je nemoguće napraviti u tri godine. Oni su ključni krivci. 

 

Puno bolje ide obnova u Petrinji i Sisku nego u Zagrebu?

– Jednostavnije je napraviti nove zgrade na ledini koje rade u Petrinji, osim sjedišta Petrinje. Puno je lakše obnoviti Banovinu, ali tamo ide sporo, a ovdje je katastrofa. 

Je li Vlada zaslužila ostati zbog ove nepostojeće obnove?

– To je ključan krimen ove Vlade, obnova koje nema. Meni je to neshvatljivo. Izbor novog ministra, O. K., vidjet ćemo što će napraviti. Kad čovjek gleda zdravorazumski, to je neshvatljivo.

Što očekujete od koalicijskih partnera HDZ-a?

– Ne očekujem ništa. Oni imaju jedan, dva glasa... Imaju Čačića, on će možda izaći nakon ovoga s Aladrovićem. 

Jedna od rijetkih nekretnina koja je obnovljena jest ona od predstojnika Ureda premijera gospodina Frke Petešića... Ovih dana USKOK je uzeo dokumentaciju iz tvrtke Državne nekretnine, između ostaloga, za obnovu tog njegova stana, ali i dokumentaciju koja se odnosi na stan koji je dobio ministar Banožić. Što tu očekujete?

– Premijeri nemaju sreće sa svojim šefovima ureda. Sjetite se Milanovića i Sauche. Nije da branim Frku Petešića, ali svi kućevlasnici su skupili novac i obnovili, ali to je temeljito sumnjivo. 

Zazivali ste rekonstrukciju Vlade, mislite li da će do nje doći?

Rekao sam da će prvi otići Horvat, za tri dana je čovjek bio u zatvoru. Mislim da će rekonstrukcija Vlade ići. Treba otići ministar obrane zbog cijelog niza slučajeva, i vjerojatno ministar Božinović koji treba doći na mjesto ministra obrane. Božinović je smiren gospodin koji je unutra, koji ima iskustvo i koji može pomoći NATO-u. On je smiren, pametan, educiran čovjek. Aladrović je u ozbiljnim problemima, a Milošević isto. 

Jesu li pali kriteriji što se tiče ostanaka ministara u Vladi? 

– Trebalo je napraviti onaj checking što je, nažalost, moja Vlada maknula. Bilo bi manje afera. Šteta što smo to ukinuli. 

Što kažete za ministra zdravstva, ministra Beroša?

– Mislim da najbolje o njemu kaže ministar Marić. Kad ste ga pitali je li vidio reformu, on je rekao: "Ne, reforma ne postoji." 

U kakvom je stanju hrvatsko zdravstvo?

– Bit će u problemima. Dolazi epidemija kroničnih nezaraznih bolesti. Samo zdravstvo funkcionira prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu medicinskih sestara i liječnika.

Nije tajna da u Hrvatskoj nedostaje liječnika i sestara. Kako gledate na činjenicu da dolazi sve više izbjeglica iz Ukrajine, među njima će biti liječnika i medicinskih sestara, nadate li se da bi jedan dio njih mogao doći i pomoći hrvatskom zdravstvu?

– Već godinama postoji kontingent Ukrajinaca koji dolaze. Zašto ne, oni su dobro educirani. Neki analitičari govore da je Europa licemjerna, dolazi im jeftina radna snaga. Ja ne bih da se to odnosi na Ukrajince. Oni su jadan narod, mi možemo shvatiti patnju i njihove osjećaje. Njima treba pomoći. 

Kako gledate na činjenicu da više od 10 dana nakon pada letjelice ne znamo kako je došla i tko ju je poslao?

– Tri su scenarija, no nedvojbeno da su naši stručnjaci iz vojne policije i centra za vještačenje Vučetić napravili sjajan posao. Problem je što je sve prezentirao ministar Banožić kojemu se ne vjeruje. Sve što je rekao u kameru bilo je točno, ali mu ne vjerujete. To je komunikacija koja je bila loša. Priroda nam je pomogla da je to udarilo pod cestu. NATO se izblamirao. U ozbiljnim je problemima. Trump je zbog svojih interesa htio da Amerika izađe iz NATO-a. Macron je rekao prije dvije godine da je NATO u stanju moždane smrti. To je činjenica.

Nema više preleta borbenih aviona koji su nas trebali umiriti?

Napravili smo dobar dogovor s našim zemljama saveznicama, avioni su sada stand-by. 

Je li vrijeme za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost?

Mislim da jest. Kasni se. 

Kakva je pozicija načelnika Glavnog stožera Hranja?

Prvi put sam vidio u životu admirala Hranja i ministra Banožića u petak. Hranju sam postavio pitanje koje sam par puta iznio u medijima. Admiral je postao narednik, to nije dobro. Narednici su baza vojske, ali na vrhu piramide je samo jedan, to je načelnik. Pitao sam ga zašto je bio u klubu u Slovenskoj, on mi je odgovorio i ja sam zadovoljan odgovorom. Šteta, vojsku treba maknuti iz medija. 

Kako gledate na odnos predsjednik – premijer? 

– Milanović je sjajno reagirao oko situacije u BiH. Plenković to isto misli samo ne zna na takav način reći. Oko Ukrajine su bili na potpuno različitim stranama.

Kakav treba biti hrvatski stav oko Ukrajine i Rusije?

– Mi smo zakasnili s našim stavom. To nije agresija Rusa, Ruske Federacije, to je agresija Putinova režima, Putinovih ljudi na Ukrajinu. To nema veze s narodom. To je Putin. Tu je Plenković odigrao jasno. Milanović je pretjerao. Svi mi koji smo prošli rat, tu tugu, taj očaj, moramo biti solidarni. Vlada je prije par mjeseci trebala nešto poslati Ukrajini. Ukrajina je isto kriva, nije previše ulagano u naoružanje, previše su se ufali u disfunkcionalni NATO. 

Što se događa u Klubu socijaldemokrata? Hoće li biti osnovana stranka? 

– Nisam član udruge. Političke stranka će se osnovati, hoće li biti jedna, dvije, tri... Pričekajmo. Stranka treba biti, ne možete biti političar ako nemate političku stranku. Znam da je u planu osnivanje političke stranke. Već kasnimo s tim. Ja neću biti predsjednik te stranke. Romana Jerković dobra je ideja. 

Je li moguća suradnja s SDP-om?

– SDP je takav kakav jest, zagrebački SDP dolaskom Gotovca morao se probuditi. No, njemu kadroviraju drugi. On bi trebao postati potpredsjednik Skupštine. 

Komentara 24

BI
billynik
12:25 22.03.2022.

Od kud ste ovog metuzalema izvukli. Goreg ministra od njega još nije bilo.

AT
ATG
12:20 22.03.2022.

I onda nastupš ti Rajko. Tebi svi vjerujemo.

DU
Deleted user
12:15 22.03.2022.

I ovaj se najeo Feralovog virusa, pun dosjetki, a kao ozbiljan ljecnik??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije