Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen prije roka

VIDEO Otvoren novi podvožnjak u Osijeku vrijedan 7 milijuna eura, građani su ga sanjali pola stoljeća

Otvorenje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/22
25.08.2023.
u 11:04

Vlak je tzv. Čepinskom cestom prolazio oko 30 puta na dan, a ukupno se dva i pol sata dnevno stajalo na ovom pružnom prijelazu. Više nema stajanja, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Prvi automobili prošli su u petak rano ujutro novim podvožnjakom u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, vrijednim 7,1 milijuna eura. Jedna je to od najprometnijih cesta u Hrvatskoj, a presijeca ju željeznička pruga, što je stvaralo nesnosne prometne "čepove" na tom južnom ulazu u grad.

- Podvožnjak kojeg su građani Osijeka čekali više od 50 godina je otvoren, riješen je jedan od najvećih prometnih problema našega grada. Vlak je tzv. Čepinskom cestom prolazio oko 30 puta na dan, a ukupno se dva i pol sata dnevno stajalo na ovom pružnom prijelazu. Više nema stajanja, a dobili smo i lijep ulaz u grad za koji svi želimo da bude i ostane slavonska metropola – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

VIDEO Otvoren novi podvožnjak u Osijeku vrijedan 7 milijuna eura: Građani ga sanjali pola stoljeća

Izgradnja 509 metara dugog podvožnjaka obuhvatila je i denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, gradnju cestovnog i željezničkog mosta, kao i biciklističke i pješačke staze... Zasađeno je 57 novih stabala.

Radovi, pak, građane Osijeka nisu stajali niti jednog eura, istaknuo je Radić, jer je 85 posto iznosa financirano iz EU fondova, a ostatak iz državnog proračun.

Gradnja je započela u studenom 2021. i okončani su za godinu i devet mjeseci, prije zacrtanog roka.

VEZANI ČLANCI 

Nakon otvorenja podvožnjaka, ministar Oleg Butković potvrdio je novinarima kako se osječka riječna luka sa svojim kapacitetima stavila na raspolaganje za mogući transport ukrajinskih žitarica.

- U kontaktu smo sa svim akterima, od luka u Vukovaru i Osijeku, cijelog željezničkog sustava, do luka Rijeka i Ploče, oko toga što Hrvatska može učiniti da izvoz ukrajinskog žita bude protočniji i da taj cijeli proces odradimo kako treba, s kapacitetima koje imamo i koje možemo u nekom kratkoročnom razdoblju povećati. I osječka se luka stavila na raspolaganje sa svojim kapacitetima - rekao je Butković.

VIDEO Šinjorinini pekmezi su bez šećera

Komentara 22

Avatar essek22
essek22
11:37 25.08.2023.

Nije to ništa, Manolić je 300 godina sanjao Pelješki most! :) Šalu na stranu, napravljeno evropskim novcem, otvoren prije vremena, svaka čast mladom gradonačelniku Radiću i njegovoj ekipi!

MR
Mario R
11:50 25.08.2023.

U Sesvetama takodjer sanjamo nadvožnjake, ali zagrebačke kolonijalne vlasti ne daju.

PA
papiribica
11:53 25.08.2023.

U Zagrebu je domet da se pokosi trava i odveze smeće. Kakva infrastruktura, kakvi bakrači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije