Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenska granica

Radnička fronta otvorila koridor u žilet-žici kraj Trnovca

Radnička fronta
Foto:
10.01.2016.
u 23:30

Nakon što dogovore susret, aktivisti se prišuljaju granici i škarama režu čeličnu ogradu. Nećemo nehumane barijere u 21. stoljeću, kažu

– Nećemo stati. Nakon nekoliko manjih akcija, ispipavanja terena, ovo u subotu u Trnovcu bila nam je prva veća akcija rezanja žilet-žice kakvih će biti još. Bilo nas je dvadesetak i napravili smo koridor od 20 metara – kaže za Večernji list jedan od aktivista Radničke fronte koji je sudjelovao u rezanju žice na granici sa Slovenijom kod Trnovca u Međimurskoj županiji.

Odazvali su se aktivisti iz Hrvatske i Slovenije. Idućih dana slične će akcije, najavljuje, organizirati i na drugim lokacijama uz granicu, od Međimurja do Istre. Dogovaraju se preko Facebooka i mobitela. – Nismo dosad imali težih ozljeda, samo ogrebotine. Ne uspoređuje se bez veze ta žica sa žiletom. Vrlo se lako čovjek može ozlijediti, a zamislite kako je životinjama koje se zapletu u nju – dodaje.

Nakon što preko FB-a dogovore mjesto i vrijeme, prišuljaju se granici i s pomoću škara režu čeličnu ogradu. Različitih smo profesija i dobi, a zajedničko nam je što ne želimo šutjeti i dozvoliti takve nehumane barijere u 21. stoljeću, veli. Aktivisti su se javili s proglasom u kojem ističu: Umjesto da se gradi svijetla budućnost solidarnosti, mira i suradnje, iz budućnosti nam se smiješi crnilo, ratovi, ksenofobija i, da, nove ograde, nove bodljikave žice i novi logori. Žica i ograde koje su se pojavile i na našim granicama samo su simbol mračne budućnosti prema kojoj idemo.

Godinama su, kažu, slušali propagandu da Hrvatska ulazi u EU, zajednicu bez granica, a sad se podiže žilet-žica i prema onim zemljama s kojima su donedavno bili u istoj državi i s kojima su oduvijek gajili dobrosusjedske odnose. Ti odnosi sad su narušeni žicom koja je podijelila susjede, prijatelje i imanja, a život uz živopisne rijeke u krajevima prekrasne prirode pretvorila u život uz bodljikavu žicu, kao u konc-logoru navode aktivisti. Mirni prosvjedi neće, smatraju, donijeti rezultate jer slovenska politička elita ne odustaje od namjere da cijelu slovensko-hrvatsku granicu pokrije žicom.  

>> Žilet-žica je moralna sramota politike i reže tkivo Istre 

>> Bacili slamnatu lutku s likom Mire Cerara na žilet žicu

Komentara 26

MI
Mimizo
23:44 10.01.2016.

evo partizani u akciji

Avatar poglavito
poglavito
23:47 10.01.2016.

Kad stignu svi migranti bit će te i vi i oni neradnička fronta , pa će te ili vi njih ili oni vas u žice stavljat.

Avatar majmunranko
majmunranko
07:25 11.01.2016.

Ostojić jugend.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije