Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT DOGOVOR

Radnicima javnog sektora u Njemačkoj 3000 € pomoći, povećanje plaća 340 €

Nationwide transport strike in Germany
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS
1/12
24.04.2023.
u 13:49

– Ovaj kompromis ne bi bio moguć bez niza štrajkova upozorenja i prosvjeda u posljednjih nekoliko mjeseci – rekao je Ulrich Silberbach iz sindikata DBB

Poslodavac u javnom sektoru, odnosno država, i sindikati postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru. Rezultat je to višemjesečnih pregovora u četiri kruga, tijekom kojih se nedavno dogodio i veliki štrajk u javnom prijevozu koji je na jedan dan paralizirao zemlju. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser procijenila je dogovor dobrim i pravednim. – Zaposlenici pružaju dobru uslugu u općem interesu svih nas, vremena jesu teška pa ih moramo adekvatno i platiti. Ali u problemu su i lokalne samouprave pa smo i njih uključili u pregovore u kojima su zastupali saveznu vladu. Lokalne samouprave također imaju problema, a sve oko ovih pregovora tiče se raspolaganja novcem poreznih obveznika – rekla je prije početka četvrtog kruga pregovora koji se održao u Potsdamu, gradu nedaleko od Berlina.

Povećanje od 11 posto

Dodala je i da su poslodavci izašli u susret sindikatima onoliko koliko su na odgovoran način mogli u teškoj proračunskoj situaciji. Ovaj sporazum obuhvaća dva i pol milijuna radnika u javnom sektoru. Oni će primiti po 3000 eura kriznog inflacijskog dodatka, a od ožujka sljedeće godine plaće će im porasti za 340 eura. Sindikat Ver.di tražio je velike povišice jer se Njemačka, poput mnogih drugih zemalja, bori s visokom inflacijom. Ugovor uključuje jednokratne isplate u ukupnom iznosu od 3000 eura po zaposleniku, pri čemu prvih 1240 eura dolazi u lipnju, a mjesečne isplate od 220 eura slijede do veljače.

Nationwide transport strike in Germany
1/6

U ožujku će redovna mjesečna plaća za sve biti povećana za 200 eura, a zatim će uslijediti povećanje plaće od 5,5 posto. Ver.di je prvotno tražio jednogodišnji ugovor s povišicom od 10,5 posto. Predsjednik tog sindikata Frank Werneke rekao je da je dostignut "prag boli te je odlučeno da se napravi ovaj kompromis". Kazao je da će povišice redovnih plaća iduće godine za većinu zaposlenika iznositi više od 11 posto. Dogovor je postignut na temelju prijedloga arbitara koji su pozvani nakon prekida razgovora prošlog mjeseca. Ovaj novi kolektivni ugovor trajat će dvije godine. I njemački mediji ističu da je do takve odluke došlo nakon masovnog štrajka prošlog mjeseca koji je paralizirao njemački prijevoz, a imao je i podršku većine stanovništva. U štrajku su ranije bile paralizirane i druge institucije poput bolnica i pružatelja komunalnih usluga.

Štrajkovi ključni

– Ovaj kompromis ne bi bio moguć bez niza štrajkova upozorenja i prosvjeda u posljednjih nekoliko mjeseci – rekao je Ulrich Silberbach iz sindikata DBB. Ipak, nije još sve gotovo. Sindikat EVG, čiji su članovi ponovno prekinuli rad u petak, traži povišicu od 12 posto te je odbacio ideju pregovora o dogovoru temeljenom na prijedlogu arbitraže koji je pomogao u rješavanju spora javnih radnika. Sljedeći krug pregovora zakazan je za utorak. A Ver.di je još uvijek u sporu s njemačkim udruženjem sigurnosnih kompanija u zračnim lukama oko plaća i uvjeta za sigurnosno osoblje. Stoga su pozvali radnike osiguranja u berlinskoj zračnoj luci da u ponedjeljak prekinu rad.

VIDEO Spektakularne snimke dronom: Izviđači vrijedno čiste područje oko Tvrđavice u Osijeku

Ključne riječi

Komentara 3

PV
prcko.vita
15:35 24.04.2023.

Naš dragi vođa će nama povećati još više od tih 360 eura. Koliko ono moram platiti kazne za neistine?

BL
blackeder2022
15:02 24.04.2023.

Znanstvena fantastika.U nas da povećaju za 360 kn je nezamislivo a kamoli još da dad 3000 kn pomoći.Kod nas se dijelu do par sto kuna a ne par tisuča kuna ili znanstveno fantastičnih 3000€!Plenkovič bi ispalija na živce i uznakak protesta prijavija bi se i JNA,ops, HV!Zato i jesmo po plačama u prvih 5 odozadi s Ruminjima i Bugarima u ekipi.To je bio san Tuđmana i HDZja ,biti svoj sa svojuma Sirotanovićima ,Ruminjima,Bugarima,Latvijcima,.....Imamo Rvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije