Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad po mjeri čovjeka

Radnici vidjeli da ne moraju raditi u bijednim uvjetima rada

mladen novosel
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.05.2018.
u 07:00

Najnezadovoljniji svojim radnim mjestom i uvjetima rada ispitanici su koji imaju ugovor na određeno vrijeme koji se obnavlja

Gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno je svojim radnim mjestom, govore pokazatelji istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o percepciji kvalitete radnih mjesta, koje su predstavili jučer uoči konferencije “Rad po mjeri čovjeka” koju su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert. U Europskoj uniji, pokazuju podaci iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo iskazuje 86% ispitanika.

Plaća je glavni faktor zadovoljstva radnim mjestom, a potom su to mogućnost edukacije i pravedno postupanje nadređenih. Za razliku od zaposlenika u privatnom sektoru, zaposleni u javnom sektoru u pravilu se izjašnjavaju da radno vrijeme ne ometa kvalitetu njihova privatnog života. Osjetno se razlikuje i percepcija zadovoljstva prema tipu ugovora pa su najnezadovoljniji ispitanici koji imaju ugovor na određeno vrijeme koji se obnavlja, napomenula je Sunčica Brnardić, stručna savjetnica SSSH. Ti su ispitanici znatno manje zadovoljni plaćom, ne osjećaju se kao da imaju mogućnost napredovati ili biti nagrađeni za svoj rad i predviđaju manju mogućnost utjecaja na uvjete rada. Njih 81 posto preferira ugovor na neodređeno. Ne čudi ako se vide podaci prema kojima im se ugovor obnovio u prosjeku pet puta, najčešće na mjesec, tri mjeseca, šest mjeseci i godinu dana, dok prevladavaju ugovori na šest mjeseci.

Ipak, prema Eurofundovim podacima, Hrvatska je na začelju EU po zadovoljstvu svojim radnim mjestom, samo su grčki radnici manje zadovoljni, podsjetio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Upozorio je i da se gotovo svi novozaposleni zapošljavaju na određeno vrijeme te da u Hrvatskoj trenutačno na određeno radi nešto više do 20 posto zaposlenih, dok je europski prosjek 14,4 posto.

– Hrvatska nakon recesije već tri godine bilježi rast, ali on se nije pretočio u živote radnika i građana i mnogi napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom – naveo je Max Brändle, ravnatelj hrvatskog ureda Friedrich Ebert Stiftung. Nakon što su poslodavci godinama čuvali cijenu rada i radnicima isplaćivali nepotpune plaće ili s njima kasnili, izlagali ih stalno prekovremenom radu i slično, radnici su otvaranjem tržišta shvatili da ne moraju raditi pod takvim uvjetima, ustvrdio je Novosel.

Komentara 4

FI
fileck
07:46 10.05.2018.

Pa dobro jutro da ne moraju! Čemu trpjeti svu tu gov....ju ako možeš negdje normalno raditi i zaraditi?! Čemu trpjeti makinacije i hirove domaćih poslodavaca ako te drugdje tretiraju normalno?!

DU
Deleted user
10:29 10.05.2018.

Jesenti milu bigulicu, dolazi li to našim poduzetnicima polako iz guzice u glavu nakon što su godinama nečovječno pelješili radnike, a da pritom država (skupa sa sindikastima) u njihovu zaštitu nije maknula ni malim prstom? Brojni poduzetnici pokupovali su skupe i bijesne automobile, čamce i jahte, a radnicima davali crkavicu od plaće, ili im uopće nisu davali plaću. Sad kad su ih radnici počeli napuštati, polako shvaćaju da se s tim "pokretninama" mogu samo slikati i slike objavljivati na društvenim mrežama, a da će im "biznis" i lagodan žiuvot na visokoj nozi uskoro odnijeti vrag. Sad, eto, sve više pušu na hladno. Štono bi se reklo onako pučki, čak politički korektno, neće Bog nego onako kako je pravo.

SD
sdpesticid
11:30 10.05.2018.

sa čim porediti današnjeg radnika u realnom sektoru ? meni padaju na pamet neki robovi iz davnina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije