Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"nestao"

Rade Buljubašić: U Australiji sam, ali ne bježim, vraćam se

'13.08.2009., Zagreb - Rade Buljubasic ulazi u HDZ. u 8:16h na Trgu zrtava fasizma.  Photo: Antonio Bronic/Vecernji list'
Foto: 'Antonio Bronic/Vecernji list'
1/3
08.07.2012.
u 12:00

Nisam uzeo ništa što mi ne pripada. Imam pravo na mirovinu. Radio sam 20 godina i imam 45 godina staža. Ne moram više nikad ništa raditi

"Ja nisam uzeo mirovinu u Hrvatskoj, nego sam je dobio", tvrdi tako Rade Buljubašić, valjda najpoznatiji hrvatski povratnik iz tuđine za kojeg se krajem lipnja ustanovilo da u HEP-u više ne radi jer je otišao u mirovinu i odselio se u Australiju iz koje se, kako je prije tvrdio, na poziv bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, odlučio vratiti u domovinu 2005. godine. Otkrilo se to tijekom suđenja Ivanu Mravku, bivšem šefu HEP-a, zbog Buljubašićeva zapošljavanja u HEP-u jer se ovaj nije pojavio na sudu kao svjedok u postupku. Bivši HEP-ov i HDZ-ov zaposlenik u razgovoru koji smo vodili objašnjava što trenutačno radi i najavljuje da se u zemlju vraća.

Koliko ste dugo radili u Hrvatskoj?

Imam 65 godina i imao sam pravo otići u mirovinu, nisam ništa uzeo, a vi se toliko bavite mnome. Od 15. siječnja sam u Australiji u kojoj sam isto radio. Nisam bježao iz Hrvatske i nisam spakirao kofere. Nikada ne bih bježao jer sam se vratio u zemlju u koju nisam smio doći za vrijeme one države, kojoj ne želim ni spominjati ime sve do 1990. godine.

Ništa me više ne zanima

Znamo što ste radili u Hrvatskoj, u HEP-u i HDZ-u, a čime ste se bavili u Australiji?

Radio sam kao radnik u Melbourneu.

U kojoj tvrtki?

Kakve veze to ima? Radio sam i u Australiji i imam mirovinu.

Čime se sada bavite? Radite li nešto ili uživate u mirovini?

Zašto bih radio kad imam dovoljno? Zato sam i otišao u mirovinu. Ne moram više nikad ništa raditi.

A kolika vam je mirovina?

To je privatna stvar, to je kao da ja vas pitam kolika vam je plaća. Pitajte u mirovinskom fondu kolika je mirovina u Australiji. Radio sam 20 godina i imam 45 godina radnog staža i nisam se smio vraćati u onu vražju državu! Ma, vi biste trebali doći u Australiju da vidite što ja imam i da porazgovaramo o svemu.

To će biti malo teže. Tko bi platio put? Nema više crnih fondova...

A je li? (smije se) Što su ih zatvorili? Pa nisam čuo da se takvo što dogodilo, to mi je prvi glas.

Je li vam žao što je sve tako na kraju ispalo? Izbačeni ste iz stranke koja je na kraju i optužena?

Zašto bi mi bilo žao? Ne žalim ni za čim jer sam radio za Hrvatsku. To je sve OK. To je sve mlada država, tek joj je 20 godina, sve će to proći. Dušmani budu otišli i bit će sigurno bolje.

Nije vas pogodilo što vas je Jadranka Kosor bez riječi izbrisala s popisa članova?

Tako je bilo odlučeno i ja poštujem njezinu odluku. Mogu oni mene izbacivati iz HDZ-a, ali to je moja stranka. Iz Rade nitko ne može HDZ nikada izbaciti.

Pratite li što se događa s HDZ-om?

To je druga stvar. Ja sam umirovljenik i neke me stvari ne zanimaju. Kako da vam kažem, sve me zapravo zanima, a opet i ništa me više ne zanima.

Svatko odgovara za sebe

A s njegovim bivšim predsjednikom Ivom Sanaderom?

Svatko odgovara za sebe, nemam ja tu ništa drugo reći.

Kažete da niste spakirali kofere i otišli na drugi kraj svijeta za stalno. Kad se vraćate, hoćete li svjedočiti na suđenju Ivanu Mravku, bivšem šefu HEP-a? Već ste trebali, ali poziv vam nije uručen.

Kako mi može biti uručen kad sam u Australiji? Ne znam kad ću doći, sud je druga stvar, a hoću li se tamo pojaviti, neću vam reći. Kažem, nisam bježao i nisam uzeo ništa što mi ne pripada. Kako bih bježao kad imam imovinu u Hrvatskoj? Hrvatska je moja domovina. Neće Rade nikad bježati iz Hrvatske. Rade može otići negdje na mjesec-dva da se odmori, ali se vraća.

Ključne riječi

Komentara 49

GA
gavran
12:04 08.07.2012.

ima li jos ovakvih koji nisu dolazili na posao, a primali su placu? ja ih znam sa htv-a par stotina.

CH
CH2710
12:08 08.07.2012.

. Sanader se "dobrovoljno" vračao iz Austrije... ovaj bi se "dobrovoljno" vratio iz Australije... baš neki zanimljivi tipovi...

MR
mrXXXXX
10:18 09.07.2012.

ode nam sused rade :D vidim ja da je naš rade čitao Alan Forda :D ''Bolje nečastan uzmak nego častan poraz'' :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije