Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit G20 u meksiku

Putin upitao Obamu: Amerikanci, 
a što će biti s dolarom?

putin i obama
Reuters/PIXSELL
20.06.2012.
u 17:28

Cijeli se svijet vrtio oko Angele Merkel, koja nije odstupila od svoje politike te je na kraju i ostale članice eurozone i sad uvjerila da se i štednjom može rasti

Cijeli se svijet na summitu gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta iz skupine G20 vrtio oko Angele Merkel, a najzanimljivije poruke poslao je Vladimir Putin. I dok se na summitu sve vrtjelo oko eura, ruski predsjednik pokazao je prstom u SAD i američki vanjski dug te dolar proglasio najvećim problemima svjetskoga gospodarstva.

– Američki dug je 15 trilijuna dolara. Što će se dogoditi sa svjetskom glavnom rezervnom valutom? Na što se trebamo pripremiti – pitao je Putin koji je SAD optužio da je parazit svjetske ekonomije zbog svojih golemih dugova.

Putinu je od velikog interesa stabilan dolar, jer se velik dio ruskih rezervi nalazi u dolarima, a ruskog predsjednika brine što će se dogoditi s tom valutom nakon američkih predsjedničkih izbora u studenom.

A najmoćnija žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel ni ovaj puta nije popustila golemim pritiscima ostalih članica G20 koji traže popuštanje remena i poticanje gospodarskog rasta povećanom potrošnjom. Merkel je ostala vjerna sebi i nije pristala ni na kakve nove ustupke nikome, a ponajmanje Grčkoj.

– Držimo situaciju pod kontrolom – kazala je Merkel.

Bez popusta Grčkoj

I iz meksičkog mondenog ljetovališta Los Cabosa Merkel je Grčkoj uputila nedvosmislen zahtjev da preuzete obveze ispuni što je prije moguće. Kancelarka je dala jasno na znanje: neće biti više nikakvih popusta i odgađanja štednje i reformi u Grčkoj.

– Moramo biti sigurni da Grčka ispunjava svoje obveze – kazala je Merkel i dodala da neće biti trećeg programa s novim milijardama eura pomoći Ateni. Merkel je čelnicima ostalih zemalja rekla da je moguće poticati gospodarski rast, ne povećavajući dug.

– Sigurna sam da imam dobre argumente. Mnogi su ih ovdje vrlo pažljivo slušali – kazala je Merkel. Jedan od njih je i američki predsjednik Barack Obama, koji je dan prije kritizirao Merkel i njezino odbijanje da prihvati euroobveznice i pristane tiskati svježi novac koji bi potakao rast. I ostali čelnici zemalja eurozone složili su se naposljetku sa željeznom Angelom. Čak se nije pobunio ni španjolski premijer Mariano Rajoy, iako će do summita EU krajem lipnja i službeno Bruxellesu podnijeti zamolbu za dokapitalizaciju njezinih uzdrmanih banaka u iznosu 100 milijarda eura. Sigurno je da će spašavanje Španjolske biti sljedeći možda i odlučujući test za stabilnost eurozone, a time i svjetskoga gospodarstva.

Time se nije otišlo korak dalje u rješavanju eurokrize, ali su europski čelnici pokazali jedinstvo kao rijetko kad dosad, vjerojatno poneseni optimizmom ishoda grčkih izbora.

– Članice eurozone iz skupine G20 poduzet će sve potrebne političke mjere kako bi se osigurala cjelovitost i stabilnost monetarne unije – piše u zajedničkoj izjavi sudionika summita G20.

Financijska arhitektura

Pod pritiskom financijskih tržišta i zabrinutih svjetskih čelnika Europa je poručila da će poduzeti mjere za integriraniji bankarski sustav kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura. Čelnici eurozone obećali su i da će razmotriti konkretne korake prema “integriranijoj financijskoj arhitekturi” u Europi.

SAD i MMF pritišću EU-a da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle jako zadužene vlade koje spašavajući nelikvidne financijske institucije pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu. Merkel je čini se ipak malo popustila te se i Njemačka, koja je odbacivala inicijative koje bi je izložile troškovima spašavanja banaka izvan svojih granica, otvara prema ideji tješnje bankarske suradnje.

Komentara 64

DE
Daniel Ellsberg je heroj
17:47 20.06.2012.

Bog to nece dozvoliti.

OB
-obrisani-
17:47 20.06.2012.

Svi su oni isti, muljatori i bogatuni koji se igraju ljudskim zivotima za zadrzati se na moci koja ih je ocarala, za njih je vlast slatka i sposobni su svasta napraviti za ju ne izgubiti. Zive kao da nikad necece umrijeti a kak napuste ovaj svijet ako ih netko pita sta ce ostaviti za sobom rekli bi jad i bjedu i unakacen narod koji je bio glup sto nam je vjerovao i prepustio svoju sudbinu u nase ruke.

DE
Daniel Ellsberg je heroj
17:46 20.06.2012.

Jadan cijeli svijet.............kad bi cijeli svijet pao pod americku cizmu. To bi bio americki treci Reich. Ima Boga, Bog postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije