Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se dogodilo taj dan?

Kremlj tvrdi: 'Putin se nakon pobune Wagnera sastao s Prigožinom'

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
10.07.2023.
u 12:41

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući zapovjednike jedinica, te da je trajao tri sata

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao sa vođom Wagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom 29. lipnja, pet dana nakon što je skupina marširala prema Moskvi u kratkotrajnoj pobuni, javlja Reuters. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući zapovjednike jedinica, te da je trajao tri sata. Zapovjednici Wagnera rekli su Putinu da su njegovi vojnici i da će se nastaviti boriti za njega, rekao je Peskov.

Video: Putin optužio Wagner za izdaju

Kratka pobuna koju je predvodio Prigožin, u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom, suočila je Putina s najvećim izazovom za njegovo držanje na vlasti otkako je posljednjeg dana 1999. preuzeo mjesto vrhovnog ruskog vođe. Ublažen je dogovorom u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksanadar Lukašenko. Putin je nakon toga zahvalio svojoj vojsci i sigurnosnim službama što su spriječile kaos i građanski rat.

Peskov je također potvrdio da je Putin "dao svoju procjenu akcija tvrtke na frontu" u Ukrajini i "događaja od 24. lipnja". Saslušao je objašnjenja zapovjednika Wagnera o tome što se dogodilo i ponudio im daljnje opcije za zapošljavanje i borbu.

VEZANI ČLANCI:

Video Putinov glavni general za rat nije smijenjen: Prvi put izašao pred kamere od pobune Wagnera

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Lukašenko ponudio posredovanje, uz suglasnost Vladimira Putina, jer je Prigožina osobno poznavao oko 20 godina. Peskov je rekao da će kazneni postupak koji je bio otvoren protiv Prigožina za oružanu pobunu biti odbačen, te da Wagnerovi borci koji su sudjelovali u njegovom "maršu za pravdu" neće biti suočeni s nikakvim postupkom, kao priznanje za njihovu prijašnju službu Rusiji.

GALERIJA NATO gomila oružje uoči summita u Vilniusu

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
1/19

Iako je Putin ranije obećao da će kazniti one koji su sudjelovali u pobuni, Peskov je rekao da je sporazum imao "viši cilj" izbjegavanja sukoba i krvoprolića. Prigožin i svi njegovi borci napustili su vojni stožer u južnom gradu Rostovu na Donu koji su prethodno preuzeli, izvijestila je novinska agencija RIA.

Komentara 7

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
14:34 10.07.2023.

Bravo Care Vladimire!

Avatar Moloh
Moloh
15:23 10.07.2023.

Prvo izdaja pa nije izdaja. Putin je slab.

A2
a200
14:11 10.07.2023.

Sto covjek napravi od drzave ...... Za pola godine Rublja ce vrijediti kao list WC papira ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije