Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UKRAJINA TREBA POMOĆ'

Američki stručnjaci upozoravaju: 'Putin je promijenio taktiku, pokrenuo je napad iz svih smjerova!'

Tankers Conduct Training - Zaporizhzhia Sector
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
1/6
22.02.2024.
u 12:21

Trenutačna ruska ofenziva u sektoru Harkiv-Lugansk uključuje napade duž četiri paralelne osi koje se međusobno podupiru u potrazi za višestrukim ciljevima koji bi zajednički Ukrajini vjerojatno nanijeli znatne gubitke.

Američki institut za ratne studije ISW objavio je analizu situacije na bojištu u Ukrajini nakon višemjesečne borbe za Avdiivku. Nova analiza ISW-a pokazuje da Rusi napreduju sa svih strana nakon osvajanja Avdiivke, što predstavlja prijetnju Ukrajini, posebno u situaciji kada ukrajinski čelnik Volodimir Zelenskij i dalje čeka na pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, američki Senat nedavno je, nakon dugog natezanja, odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara, no to tek treba proći u Zastupničkom domu, u kojem su u većini republikanci. Predsjednik SAD-a Joe Biden, koji od početka rata šalje pomoć ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, čak je optužio Kongres za pad Avdiivke. "Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdiivke zbog nestašice streljiva, što je rezultat nedjelovanja Kongresa i rezultiralo je prvim znatnijim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci", objavila je nedavno Bijela kuća.

Iako su i ranije, podsjeća ISW, Rusi izvodili brojne pojedinačne operacije u istočnoj Ukrajini, njima nisu osigurali operativno značajne dobitke. Sada su, izgleda, odlučili promijeniti taktiku. Naime, trenutačna ruska ofenziva u sektoru Harkiv-Lugansk uključuje napade duž četiri paralelne osi koje se međusobno podupiru u potrazi za višestrukim ciljevima koji bi zajednički Ukrajini vjerojatno nanijeli značajne gubitke.

Riječ je, dakle, o četiri osi, od sjevera prema jugu: 1) oko Kupjanska i Sinkivke; 2) od Tabaivke prema Kruhljakivki; 3) od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi; i 4) od Kremine do Drobiševa i/ili Limana. Ipak, ističe američki institut, iako je ova operacija vrijedna pozornosti kao primjer poboljšanja ruskog zapovjedništva, taktički učinak nije se značajno poboljšao u odnosu na prethodne nedostatke, što može dovesti do neuspjeha čak i ovog bolje osmišljenog pothvata.

VEZANI ČLANCI:

Ruske vojne snage sada, sažima ISW svoju analizu, izvode napade u nekoliko smjerova duž linije Kupjansk – Svatove – Kremina u Ukrajini. Glavni cilj im je, primjećuju Amerikanci, napredovanje prema istočnoj obali rijeke Oskil i proširenje područja koje su okupirali u Luhanskoj oblasti.

Izvještaji pokazuju da su Rusi ostvarili znatan napredak duž cijele linije, posebno prema naseljima kao što su Tabaivka i Krokhmalne. Intenzitet borbi je, navodi se dalje, porastao, osobito od siječnja 2024. godine. Osim toga, vidljivo je da su ruske snage pokušale istisnuti ukrajinske snage s lijeve obale rijeke Zherebets, pri čemu su zabilježeni manji taktički uspjesi.

Američki institut zaključuje da ruska sposobnost da provede operativno značajne ofenzivne napore još uvijek uvelike ovisi o razini potpore Zapada Ukrajini. "Ukrajina treba sigurnosnu pomoć koja joj omogućuje da spriječi tekuće ruske napore da ostvari operativno značajne dobitke, dok se također priprema za vlastite operacije koje mogu osloboditi daljnji ukrajinski teritorij", zaključuje ISW.

VIDEO 'Otac joj je agent, varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Komentara 57

NI
niko63
14:05 22.02.2024.

Koji genijalci, pa zar to nisu oni isti stručnjaci koji su na početku tvrdili da Rusi nemaju ni oružja ni sredstava za 3 mjeseca rata?

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:38 22.02.2024.

Svakih 6 mjeseci stize neko novo cudo od oruzja koje ce napraviti preokret, Putin ima neku novu bolest ili dvojnika, Rusi su uglavnom svi izginuli a ruska ekonomija nakon 13 paketa sankcija je u kolapsu. Stvarno valja biti veliki vjernik u "strucnjake" za povjerovati u to svaki puta.

Avatar EU Turčin
EU Turčin
18:11 22.02.2024.

Kakva crna ofanziva! ISW se opet provaljuje. Nikakve ofanzive u tzv uKrajinini nisu moguce prije maja-juna. Je li iko gledo povlacenje vojnika iz Avdeyevke kakvo je blato tamo? Zima je opet bila blaga i tamo je rasputica cijelo proljece. Ni pjesaci ne mogu preko njiva da ne propadnu do pojasa, samo po asfaltu, zato su i ginuli jer je ruta povlacenja bila predvidljiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije