Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIJE U DONJECKU

VIDEO Rusi objavili snimke nuklearnih vježbi. Putin sve nadgledao

Putin
Foto: Reuters/Pixsell/Ministry of Defence Russia
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.02.2022.
u 17:06

Rusija je naredila jačanje vojske zahtijevajući od NATO-a da se Ukrajina nikada ne priključi savezu, ali kaže da su predviđanja da planira invaziju na Ukrajinu pogrešna i opasna

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Washington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice "spremne za napad".

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se ruske snage počinju "raspoređivati i približavati" granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom. "Nadamo se da će se povući s ruba sukoba", rekao je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Litvi, dodavši da invazija na Ukrajinu nije neizbježna.

Rusija je naredila jačanje vojske zahtijevajući od NATO-a da se Ukrajina nikada ne priključi savezu, ali kaže da su predviđanja da planira invaziju na Ukrajinu pogrešna i opasna. Kaže da se sada povlači, dok Washington i saveznici inzistiraju na tome da se gomilanje vojnika povećava.

Separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija ranije su proglasili opću mobilizaciju, dan nakon što su naredili ženama i djeci da se evakuiraju u Rusiju, navodeći prijetnju neposrednog napada ukrajinskih snaga.

Kijev je odlučno zanijekao optužbe, a Washington je rekao da je to dio ruskog plana da stvori izgovor za invaziju na Ukrajinu.

U subotu ujutro čule su se višestruke eksplozije na sjeveru grada Donjecka pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, rekao je Reutersov svjedok. Podrijetlo eksplozija nije bilo odmah jasno. Ukrajina je ranije priopćila da je jedan njezin vojnik poginuo.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je redovito upozoravao na nadolazeću invaziju, rekao je u petak kako sada vjeruje da bi glavni grad Kijev mogao biti na meti Rusije, ali kako misli da Putin ni izdaleka ne razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja.

"Imamo razloga vjerovati da ruske snage planiraju i namjeravaju napasti Ukrajinu u nadolazećem tjednu, sljedećih dana", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

"Od ovog trenutka uvjeren sam da je donio odluku", rekao je.

Vježbe ruskih nuklearnih snaga u subotu uključuju lansiranje balističkih i krstarećih projektila, priopćilo je ministarstvo obrane. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovnog postupka obuke i da će Putin vjerojatno sudjelovati iz "situacijskog centra".

Ruska novinska agencija Ria citirala je u subotu Kremlj koji je rekao da su vježbe počele.

>> VIDEO Ukrajinci: U napadu ruskih separatista ozlijeđeno je četvero djece i tri žene

Ključne riječi

Komentara 13

SE
serafin002
16:04 19.02.2022.

malom štakoru odbrojani su dani, a suditi će mu njegov ruski narod kojeg on kao diktator terorizira desetljećima

PO
pocrn
21:24 19.02.2022.

Mali goblin se razmeće, pokazuje mišiće od pjene istovremeno mu je pučanstvo gladno. Nema dvojbe da Rusi moraju napustiti ukrainu te i neizostavno povesti sa sobom svoje braćuske !

Avatar dobry
dobry
23:13 19.02.2022.

Ruski Napoleon je odgojen u krutom KGB stilu i razumije samo jezik gole sile i brutalnosti. Ego mu je bitniji i od vlastite djece...hladnokrvni ubojica lišen svake empatije i osnovnih ljudskih emocija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije