Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU NAJVEĆU SVJETSKU ZALIHU

Putin opet prijeti nuklearnim ratom: Koliki je ruski nuklearni arsenal i tko ga kontrolira?

nuklearna raketa
Foto: REUTERS
1/4
13.03.2024.
u 17:23

Ruski predsjednik je onaj koji donosi konačnu odluku o uporabi ruskog nuklearnog oružja, a aktivira je nuklearnom aktovkom nazvanom 'Cheget'

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da je Rusija spremna za nuklearni rat te da će, ako Sjedinjene Američke Države pošakju svoje trupe u Ukrajinu, taj potez smatrati značajnom eskalacijom rata i da se Rusija tada neće ustručavati upotrijebiti nuklearno oruže. Kakvo uopće nuklearno oružje posjeduje Rusija, koliko je velik taj arsenal i tko ga kontrolira, analizirao je Reuters u članku objavljenom nakon novih izjava ruskog čelnika. 

Nuklearna supersila

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava. Putin kontrolira oko 5580 nuklearnih bojevih glava, prema Federaciji američkih znanstvenika (FAS).  Od toga je oko 1200 povučeno, ali uglavnom netaknuto, a oko 4380 je uskladišteno za korištenje dugometnim strateškim lanserima i taktičkim nuklearnim snagama kraćeg dometa. Od uskladištenih bojevih glava, 1.710 strateških bojevih glava je raspoređeno: oko 870 na balističkim projektilima s kopna, oko 640 na balističkim projektilima koji se lansiraju s podmornica, a 200 u bazama teških bombardera, objavio je FAS.

Takve brojke znače da bi Moskva mogla višestruko uništiti svijet. Tijekom Hladnog rata, Sovjetski Savez je imao vrhunac od oko 40.000 nuklearnih bojevih glava, dok je američki vrhunac bio oko 30.000.Đ

GALERIJA Vojna parada u Rusiji

nuklearna raketa
1/15

VEZANI ČLANCI: 

Pod kojim okolnostima bi se koristilo nuklearno oružje?  

Ruska nuklearna doktrina objavljena 2020. postavlja uvjete pod kojima bi ruski predsjednik razmotrio uporabu nuklearnog oružja: općenito kao odgovor na napad korištenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje ili na uporabu konvencionalnog oružja protiv Rusije "kada je postojanje države dovedeno u opasnost."

Novije nuklearno oružje

Sjedinjene Države objavile su u svom pregledu nuklearnog položaja za 2022. da Rusija i Kina šire i moderniziraju svoje nuklearne snage te da će Washington slijediti pristup koji se temelji na kontroli naoružanja kako bi spriječio skupe utrke u naoružanju. "Iako su ruske nuklearne izjave i prijeteća retorika zabrinjavajuće, ruski nuklearni arsenal i operacije malo su se promijenili od naših procjena za 2023. osim modernizacije koja je u tijeku", objavio je FAS u svojoj analizi ruskih snaga za 2024.

"Međutim, u budućnosti bi se broj bojevih glava dodijeljenih ruskim strateškim snagama mogao povećati jer su projektili s jednom bojevom glavom zamijenjeni projektilima opremljenim s više bojevih glava", objavio je FAS.

Testiranje 

Putin je rekao da bi Rusija razmotrila testiranje nuklearnog oružja ako bi to učinile Sjedinjene Države. Prošle je godine potpisao zakon kojim se povlači ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT). Postsovjetska Rusija nije izvela niti jedan nuklearni test.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. samo je nekoliko zemalja testiralo nuklearno oružje, prema Udruženju za kontrolu naoružanja: Sjedinjene Države zadnji put su testirale 1992., Kina i Francuska 1996., Indija i Pakistan 1998., a Sjeverna Koreja 2017. Sovjetski Savez je posljednji put testirao 1990. godine, a Rusija se prošle godine povukla iz ratifikacije globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Tko izdaje naredbu za lansiranje nuklearnog oružja? 

Ruski predsjednik je onaj koji donosi konačnu odluku o uporabi ruskog nuklearnog oružja. Takozvana nuklearna aktovka ili "Cheget" (nazvana po planini u Rusiji) je cijelo vrijeme uz predsjednika. Smatra se da takve aktovke imaju i ruski ministar obrane, trenutno Sergej Šojgu, i načelnik Glavnog stožera, trenutno Valerij Gerasimov. U biti, aktovka je komunikacijski alat koji povezuje predsjednika s njegovim vojnim vrhom, a zatim i s raketnim snagama preko vrlo tajne "Kazbek" elektroničke mreže za upravljanje i kontrolu. Kazbek podržava drugi sustav poznat kao "Kavkaz".

Snimka koju je prikazala ruska televizija Zvezda, pokazuje jednu od aktovki s nizom gumba. U odjeljku pod nazivom "naredba" postoje dva gumba: bijeli gumb "pokreni" i crveni gumb "otkaži". Aktovka se aktivira posebnom flash karticom, navela je tada Zvezda.

Ako bi Rusija mislila da se suočava sa strateškim nuklearnim napadom, predsjednik bi putem aktovki poslao izravnu naredbu za lansiranje zapovjedništvu Glavnog stožera i rezervnim zapovjednim jedinicama koje posjeduju nuklearne kodove. Takve se zapovijedi brzo slažu niz različite komunikacijske sustave do jedinica strateških raketnih snaga, koje zatim pucaju na Sjedinjene Države i Europu. Ako se nuklearni napad potvrdi, Putin bi mogao aktivirati takozvanu "Mrtvu ruku" ili "Perimetar" kojom bi onda računalo odlučivalo o sudnjem danu te bi kontrolna raketa naredila nuklearni napad. 

GALERIJA Sjeverna Koreja demonstrirala novo oružje

nuklearna raketa
1/22

Komentara 25

Avatar nisam_robot
nisam_robot
19:40 13.03.2024.

Znači ,u budućnosti Rusi dobivaju sve što žele. I Ukrajinu i Poljsku i Mađarsku i Hrvatsku ... jer svaki put zaprijete nuklearkama a onda je pametnije popustiti?

Avatar majkuvam
majkuvam
18:07 13.03.2024.

Ukoliko postojanje Rusije nije ugroženo,iz njegovih riječi je jasno da se ne moramo plašiti.A tko je u stanju to ugroziti,zna se....

HO
homofobic
18:01 13.03.2024.

Sve je to jako zgodno s navodno oko 7 tisuca bombi koje ruSSija ima, prema dogovoru, i oko 6 tisuca koje imaju Ameri ali ima veliki problem: NOVCI! Nuklearno oruzje zahtjeva odrzavanje i to je skupocak i uz ruSSke robovske place raji . Sjecamo li se prije desetak godina vijest iz zavoda za proizvodnju motora za borbene avione trebalo je u 5 godina zamjeniti stare dotrajale motore na TU-160 i od zarade i posla za proizvodaca na kraju ispade jedva nesto jer drzava nije mogla pristati na trosak pa su konacno zamjenili motore na samo 6 aviona. Vjerujem da situacija nije nista bolja niti za novce za odrzavanje bombi. Konacno odrzavanje nuklearnih podmornica je jednako vecina ih trune i sramno umire na vezu po bazama rasporedenim u blizini Severomorsk. Vojne igracke traze puno novaca za provozati ispred garaze a novaca nema dovoljno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije