Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupirani teritorij

Objavljen ratni plan Moskve: Otkriveno što Putin planira na teritoriju Ukrajine!

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.05.2022.
u 07:57

Američki mediji objavili su dokument koji navodno pokazuje ratni plan Moskve, dok je Izrael bijesan na Sergeja Lavrova jer je rekao da je 'i Hitler imao židovske krvi'

Pravi šok, a zatim i bijes u Izraelu izazvao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov koji je, kritizirajući ukrajinsko vodstvo, rekao da je "i Adolf Hitler imao židovske krvi". Istodobno su međunarodni mediji došli u posjed ruskog dokumenta koji obznanjuje plan Moskve da se na okupiranom teritoriju ukrajinske države stvori nova država koja bi se zvala Južna Rus. Jučer je bio 68. dan od početka rata koji je ruski lider Vladimir Putin pokrenuo u Ukrajini.

'Lavrov koristi antisemitizam'

Lavrov je u nedjelju i ponedjeljak izazvao pravu buru kada je za talijanske medije rekao da je nacistički diktator i ubojica najmanje šest milijuna Židova Hitler "imao židovske krvi". U intervjuu za talijansku televiziju Zona Bianca, na novinarsko pitanje o utemeljenosti izrazito kontroverznih ruskih tvrdnji da Ukrajinu predvode nacisti, Lavrov je rekao: "Pa što ako je Zelenski Židov?" Činjenicu da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski Židov kritičari Moskve često koriste kao argument o netočnosti tvrdnji Kremlja da želi "denacificirati" Ukrajinu.

Video: Putin mora na operaciju? Navodno pitao suradnika da preuzme kontrolu nad Rusijom

– Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovske krvi. To uopće ne znači ništa. Mudri židovski narod kaže da su najžešći antisemiti obično Židovi – rekao je Lavrov.

Lavrova je žestoko kritizirao Izrael. Stanovnicima te zemlje ponajprije smeta Lavrovljeva tvrdnja da je Hitler djelomično bio Židov koju su povjesničari nazvali "apsurdnom i opasnom". Tvrdnju da je Hitlerov djed bio Židov, piše BBC, lansirao je u 1950-ima Hitlerov odvjetnik Hans Frank. Desetljećima je bila u optjecaju među teoretičarima zavjera, ali su je mainstream povjesničari odbacili.

– Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova neoprostiva je i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost. Židovi se nisu sami ubijali u holokaustu. Najprizemnija razina rasizma prema Židovima optuživanje je samih Židova za antisemitizam. Ukrajinci nisu nacisti, samo su nacisti bili nacisti, samo su oni provodili sustavno istrebljenje Židova. Očekujemo ispriku – priopćio je izraelski ministar vanjskih poslova, centristički političar Yair Lapid.

Izrael se od početka invazije pokušao nametnuti kao jedna od zemalja koje bi mogle posredovati između zaraćenih Kijeva i Moskve. Dio izraelske javnosti tražio je da se zemlja potpuno distancira od Putinova režima, a nakon Lavrovljeve izjave politika vlade izazvat će još veće kritike.

U međuvremenu je ukrajinska podružnica utjecajnog američkog portala Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda (RFE/RL) došla u posjed dokumenta koji govori da dužnosnici povezani s vladajućom Putinovom strankom Jedinstvenom Rusijom žele od okupiranih teritorija u Ukrajini stvoriti novu državu pod imenom Južna Rus.

Foto: Reuters/PIXSELL

Dokument je navodno sastavljen 16. travnja, i nije precizirao koji bi ukrajinski teritoriji ušli u novu samoproglašenu državu, piše RFE/RL. Ime Rus (ne za pripadnika naroda, već za teritorij) potječe iz srednjeg vijeka kada je tadašnje kraljevstvo u Kijevu kontroliralo labavo povezana područja, prije nego što je Moskva preuzela primat, iz čega je kasnije nastala Rusija. U dokumentu stoji da je Ukrajina nakon revolucije 2014. izgubila legitimitet te da vijeće naroda južne Rusije "uzima stvari u svoje ruke i uspostavlja novu državu Južnu Rus".

Novinari su kao jednog od autora dokumenta istaknuli dužnosnika Putinove stranke Romana Romanova, a dokument je kasnije navodno predan pomoćnicima biznismena Konstantina Malofejeva koji je već ranije pomagao separatizam u regiji Donbas. Dužnosnici Jedinstvene Rusije odbili su komentirati ovaj dokument. Portal Meduza nedavno je pak objavio da postoje planovi da se u Luhansku i Donecku, ukrajinskim regijama koje Moskva jedina priznaje kao samostalne države, za sredinu svibnja planiraju referendumi o pripajanju Rusiji. S druge strane, postoje i glasine da se referendum priprema i u odnedavno okupiranoj regiji Herson, na jugu Ukrajine, o proglašenju nezavisnosti od Ukrajine. Nove ruske vlasti u regiji Herson odbacile su te tvrdnje, ali započele su integraciju u ruski kulturni i ekonomski prostor, a od nedjelje su započele proces uvođenja ruskog rublja u optjecaj.

Foto: Reuters/PIXSELL

Usporene evakuacije

U Mariupolju su jučer lokalne vlasti pokušavale organizirati daljnje evakuacije civila iz okupiranog Mariupolja. U nedjelju je stotinu civila uspjelo napustiti čeličanu Azovstal, posljednje uporište ukrajinskih branitelja u čijim su podrumima sklonište potražili i brojni civili. Jučer su daljnje evakuacije iz Mariupolja bile usporene, suprotno očekivanjima od nedjelje.

U međuvremenu je Znanstveni gremij njemačkog parlamenta Bundestaga ocijenio da se obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem na njemačkom teritoriju može tretirati kao sudjelovanje u ratu. Sama isporuka oružja to još nije, ali kada se to poveže s obukom Ukrajinaca u Njemačkoj, može se govoriti o sudjelovanju u ratu, stoji u vještačenju stručnjaka koje je angažirao njemački parlament. Njemačka, kao i ostatak Europe, ne želi isprovocirati Rusiju zbog straha od moguće eskalacije sukoba, pa i izbijanja trećeg svjetskog rata te izbjegava povući poteze koji bi se mogli opisati kao sudjelovanje u ratu.

Ključne riječi

Komentara 19

PR
prokurator
12:06 03.05.2022.

klikbajt naslov, ali članak je još i prolazna ocjena. to što navodi se čini ne samo vjerojatno, nego takoreći neminovno.

Avatar Zbregov
Zbregov
08:00 03.05.2022.

glagolska vremena futur I. i futur II. obilježavaju medijsko izvještavanje ove nemile situacije, kompletno je pomaknuta bit sa onog što jest i što se dogodilo i zbog čega se dogodilo, na ono što će se dogoditi sljedeće! i to mahom u iduća dva tjedna, koja će već pogađate, biti ključna!

TA
tabula
08:14 03.05.2022.

Židovi uvrijeđeni? Sad su oni i Zelenski uebermenschi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije