Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekid rata i izbori

Putin i Obama dogovorili početak kraja pakla u Siriji

Syrian army soldiers and civilians inspect the site of a two bomb blasts in the government-controlled city of Homs, Syria, in this handout picture provided by SANA on February 21, 2016. REUTERS/SANA/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.02.2016.
u 08:30

Islamska država, Al-Nusra fronta i druge terorističke organizacije, koje je takvima označio UN, bit će potpuno isključene iz primirja

Unatoč tome što su Rusija i Sjedinjene Američke Države, nakon što su postigle dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koje stupa na snagu 27. veljače u ponoć, optimistični glede konačnog zaustavljanja krvoprolića u toj zemlji, koje ulazi u šestu godinu i koje je odnijelo više od 300 tisuća života, uz 10 milijuna raseljenih diljem svijeta, analitičari i promatrači i dalje su skeptični u vezi s okončanjem krvavog rata s obzirom na to da se taj sporazum odnosi samo na režimsku vojsku i umjerenu sirijsku oporbu, koja u ovom trenutku kontrolira zapravo samo oko pet posto sirijskog teritorija.

Trajat će – sedam dana

Sporazum ne obuhvaća terorističku organizaciju Islamske države i Al-Nusra frontu, koja je povezana s Al-Qa’idom, koje pod svojom kontrolom drže najmanje 40% sirijskog teritorija.

Upravo zbog nedefiniranog statusa tko su u Siriji terorističke organizacije, a tko bi se zaista mogao svrstati u “naoružane oporbene skupine”, američki analitičar tvrdi kako će se prekid neprijateljstava, ako i stupi na snagu, održati najviše tjedan dana.

Dok su za Ruse i Amerikance kurdske snage Narodne zaštite YPG legitimne, za Tursku i Saudijsku Arabiju su terorističke. S druge strane, islamistička skupina Jaysh Al-Fatteh u Idlibu, koju predvodi Al-Nusra fronta, skupine sjeverno od Alepa, koje su također formirale koaliciju Fatah Halab, koju čine razne islamističke skupine, za Tursku i Saudijsku Arabiju su legitimne, a za Ruse su teroristi.

Da je situacija na terenu komplicirana, potvrdio je i sam predsjednik Putin kazavši kako do prije podne 26. veljače sve strane koje se bore u Siriji moraju potvrditi Sjedinjenim Državama ili Rusiji svoje opredjeljenje za prekid vatre.

– Rusko i američko vojno osoblje će na kartama zajednički odrediti teritorije u kojima te skupine djeluju i oružane snage Sirije, ni Rusija ni američka koalicija, ne mogu se boriti ili voditi operacije protiv njih – istaknuo je ruski predsjednik Putin, naglasivši kako protivnici moraju obustaviti i borbene akcije protiv oružanih snaga Sirijske Arapske Republike i skupina koje ih podržavaju.

– Islamska države, Al-Nusra fronta i druge organizacije koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkima bit će potpuno isključene iz primirja. Napadi protiv njih nastavit će se – rekao je Putin.

O Assadu naknadno

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama izrazio je zadovoljstvo dogovorom SAD-a i Rusije o primirju u Siriji, dodavši da je vrlo važno da sirijski režim i opozicija podrže ovaj dogovor kako bi se u konačnici porazio ISIL.

Ni Putin ni Obama nisu spomenuli ostanak ili odlazak sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada kao uvjet za postizanje mira u Siriji.

Istodobno, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad potpisao je dekret prema kojem će se 13. travnja 2016. godine održati izbori za članove Narodne skupštine, čime je na neki način htio pokazati svoju političku moć ohrabren velikim vojnim uspjesima na terenu, što sirijska opozicija smatra provokacijom. 

>> Bashar al Assad prihvatio rusko-američki dogovor o primirju

Ključne riječi

Komentara 13

MA
Majur
08:58 24.02.2016.

Onog dana kada se "veliki" dogovore da rat prestaje....prestati će....kad prekroje granice,podijele plijen,postave "svoje" pijune na vlast..i onda idemo dalje do drugih...Svi,ameri i Rusi i EU se igraju sa malima,samo mnogim ovcama to nije jasno,ovcama je sve crno-bijelo i tako misle da među tim parazitima postoji dobar i zao....Dok se oni igraju kao što su to uvijek radili.

ZA
zajec
14:51 24.02.2016.

dogovorili se oni koji pakao sire da ce pakao da prstane !

R0
R00kie
08:47 24.02.2016.

ovom putinu nikad dosta ratovanja, diktator obicni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije