Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristupni pregovori

Put u EU: Makedoniji 'samo' preporuka, Srbiji i Kosovu odgoda

ivica dačić
Davor Javorović/PIXSELL
17.04.2013.
u 12:51

Europska komisija jučer je trebala prihvatiti izvješća o napretku Srbije i Kosova na putu prema EU, ali upravo zbog sazivanja “produžetaka”, odnosno novog kruga dijaloga, prihvaćanje tih izvješća je odgođeno

Premijeri Srbije i Kosova pozvani su danas u Bruxelles na još jedan krug dijaloga za koji se činilo da je propao nakon što je državni vrh Srbije prošli tjedan odbio ponuđeni sporazum o ukidanju paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova. Ivica Dačić i Hashim Thaçi sastat će se danas po deveti put i uz posredovanje visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton ipak još jednom pokušati postići povijesni sporazum.

– Pozvala sam ih da dođu u konstruktivnom duhu, spremni da razmotre različite opcije i usuglase se o kompromisu – rekla je Catherine Ashton, koja u četvrtak navečer dolazi u Hrvatsku.

Europska komisija jučer je trebala prihvatiti izvješća o napretku Srbije i Kosova na putu prema EU, ali upravo zbog sazivanja “produžetaka”, odnosno novog kruga dijaloga, prihvaćanje tih izvješća je odgođeno. Da bi Komisija u izvješću mogla preporučiti dodjeljivanje datuma početka pregovora Srbiji, Beograd mora pristati na sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom.

– Otvaranje pregovora za ulazak u Europsku uniju, čemu se Srbija nada ovog ljeta, značajno bi kasnilo ako ne bi bilo sporazuma s Kosovom – rekao je jučer u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Za Makedoniju ''samo'' preporuka

Europska komisija opet je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, piše HRT. Iako je Makedonija kandidatski status dobila još 2005., zbog prijepora s Grčkom još ih nije otvorila.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle predstavio je u Strasbourgu izvješće u kojem je zaključeno da Makedonci nisu napravili napredak u posljednjih šest mjeseci. Fule je kazao da je ta zemlja nastavila provedbu reformi koje su vezane za Europsku uniju, da ima dobre odnose sa susjedima, da su poduzeti koraci u bilateralnim odnosima s Bugarskom i Grčkom, ali i da su pregovori o pitanju imena zemlje dobili novi momentum.

Nada se da će čelnici zemalja članica EU-a na summitu u lipnju prihvatiti preporuku Komisije i otvoriti pregovore s Makedonijom.

>>Sutra nastavak dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije