Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ILEGALNA TISKARA

'Puška' je za lažiranje eura okupio robijaše i siromašnije znance

krivotvoritelji,saša kovarik,paola rončević (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
28.03.2013.
u 21:50

Obitelj vlasnika tiskare: On je od nas “cukao” novac jer to što je zarađivao u tiskari nije mu bilo dostatno za život

Bivši zatvorenici, razbojnici, šverceri i općenito “sumnjivi i opasni tipovi” – tim se riječima ukratko mogu opisati pripadnici skupine koja je mjesecima tiskala i distribuirala krivotvorene novčanice po cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama. Uhićeni krivotvoritelji ničim nisu pokazivali da im je biznis s lažnim novčanicama krenuo. Novcem se nisu razbacivali, a neki od njih jedva su spajali kraj s krajem posuđujući novac od članova obitelji kako bi preživjeli mjesec.

Švercao piliće i ljude

– Nek’ smo barem po nečemu prvi – ironično su komentirali Bjelovarčani kada je objavljeno da je u Bjelovaru otkrivena prva ilegalna tiskara krivotvorenih eura u Hrvatskoj. Mnogi su odmah prepoznali Sašu Kovarika (45), vlasnika tiskarskog obrta “Sitotisak Kovarik”, i njegovu nevjenčanu suprugu Paulu Rončević. Oni boljeg pamćenja prisjetili su se da je Kovarik zbog krivotvorenja još prije nekoliko godina odležao višemjesečnu zatvorsku kaznu.

– U šoku smo i nemojte nam zamjeriti, ovo je za nas prestrašno – gotovo kroza suze kazala je Sašina sestra koju smo s majkom zatekli u obiteljskoj kući.

– Ma koji crni euri, nama ništa od toga nije jasno, pa on je od nas “cukao” novac jer to što je zarađivao u tiskari nije mu bilo dostatno za normalan život – tvrdi sestra dodajući da bez majčine pomoći nije mogao kupiti ni automobil.

O vođi ekipe Draženu Puškariću zvanom Puška mještani Gotalova kažu da mu zatvorski život nije bio stran.

– Znali smo da se bavi nečim čudnim jer ni on ni supruga nisu delali, a od nečega su morali živjeti. Imaju i malo dijete, godinu dana staro. Znalo je pred njihovom kućom biti i po nekoliko automobila, a po kaj su dolazili, Bog te pitaj. Pričalo se da je nekad švercal piliće preko Drave u Mađarsku i da je pred desetak let već bio zbog nečeg u zatvoru – kaže mještanin Gotalova, sela sa 400 stanovnika u podravskoj općini Gola.

– Valjda je nekak upal među mafiju koja je, kak’ se pripoveda, organizirala i šverc ljudima tu prek u Mađarsku – kaže susjeda. Skromnu prizemnicu Puškarićevih čuva doberman. Puškarićev poznanik otkriva da se nikad nije bahatio i razmetao novcem.

– To je zato što ga uglavnom nije ni imao, a i kad bi ga imao, bio je skroman. Iskreno, sumnjam da je on organizirao krivotvorenje novca. Znam da je u zadnje vrijeme često putovao u Bjelovar – rekao nam je poznanik.

Puška i Mutko sitne su ribe

Damir Bošnjak, još jedan od sudionika u krivotvorenju novca, do kraja prošle godine bio je podstanar u stanu u zagrebačkoj Nehajskoj ulici, tek desetak metara od policijske postaje. Nekoliko mjeseci nije plaćao stanarinu svojoj stanodavki nakon čega se jednostavno pokupio i otišao iz stana. Na boravišnoj adresi Tihomira Peulića u Koprivnici njegov zet kazao je da tamo samo povremeno dolazi i da ne zna s kim se on druži. Bio je ipak iskren pa je kazao da je svojedobno robijao u Lepoglavi, ali da ne zna zbog čega. Gost kafića “Svrati pa pamti”, kamo je i Peulić često dolazio, riješio je enigmu njegova nadimka.

– Pa, zovemo ga Mutko jer je mutikaša već godinama. Često je kockao, družio se sa sumnjivim tipovima – rekao je.

Patrik Posavec, doznajemo, kazneno je prijavljen redovitim putem. Danas prijepodne zatekli smo ga u stanu koji je policija pretražila prije tjedan dana.

– Nisam pokajnik, nisam bio uhićen 101 posto, nemam ništa s time. Poznam i Puškarića i Mutka, družio sam se s njima, ali oni su sitne ribe u cijeloj priči – poručio je Posavec neuvjerljivo. Oni koji ga dobro poznaju kažu da se nekad zvao Damir Vuković, a nadimak mu je bio i ostao Vučko.

– Ne znam točno, ali čuo sam da je robijao i u Mađarskoj i u Njemačkoj. Cijeli se život bavi spletkama i sitnim prijevarama – izjavio je naš dobro upućen izvor.

>> Iz prve ilegalne tiskare na tržište plasirali 170.300 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije