Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljanska banka

Pusić: Ne znam kad će premijer objaviti detalje dogovora

Pusić,portal
Patrik Macek/PIXSELL
07.02.2013.
u 11:34

Detalje usuglašenog prijedloga nije htjela iznositi, ali je naglasila da je spremna snositi odgovornost za njega

Ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, koja je Hrvatski sabor jutros pozvala da prihvati Godišnji plan usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, zastupnici su dočekali kao narodnog heroja i ljubili je te joj srdačno čestitali na dogovoru s slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem. Ipak, tijekom rasprave HDSSB-ovci i HDZ-ovci pozvali su je da Saboru objavi što je dogovorila s Erjavcem kako bi i ta visoka institucija bila svjesna plana sa Slovencima.

Nakon rasprave, ministrica Pusić očitovala se o jučerašnjem sastanku s Erjavcem, no nije otkrivala detalje. Kaže kako postoje dvije vrste štediša Ljubljanske banke, od kojih su jedni oni koji su prenijeli štednju na Hrvatsku i kojima je kroz deset godina novac isplaćen te da je to ono o čemu Hrvatska i Slovenija razgovaraju, a ne o nečemu drugome. S ministrom Erjavcem usuglasila je prijedlog rješenja tog problema, no taj prijedlog moraju odobriti obje vlade prije nego bude objavljen.

– Nema sumnje da ćemo mi sadržaj tog prijedloga iznijeti, ali ne prije nego čujemo prihvaća li to slovenska strana. Ako sve dobro prođe, velika je vjerojatnost da će Slovenija već u ožujku biti u stanju ratificirati pristupni ugovor – rekla je ministrica i dodala kako je hrvatska strana pregovorima pristupila kao partner.

Naglasila je da je spremna snositi odgovornost za sudbinu prijedloga, a da, ako premijer i Vlada prihvate, to znači da je i premijer spreman snositi odgovornost.

HDSSB-ov Boro Grubišić primijetio je da je Erjavec slovenskim medijima izjavio da je Slovenija postigla svoj cilj te je izrazio sumnju da bi prijedlog mogao biti štetan za Hrvatsku, a dodao je i da će se, ako Hrvatska vlada ne želi otkriti sadržaj prijedloga, to vjerojatno doznati iz slovenskih medija.

Na pitanje HDZ-ova Gordana Jandrokovića je li riječ o usuglašenom prijedlogu između nje i Erjavca jer je čuo da postoji više prijedloga, Vesna Pusić rekla je kako je riječ o usuglašenom prijedlogu.

Premijer je o svemu, izjavila je Pusić medijima nakon rasprave u Saboru, obaviješten.

– A kakvo je njegovo mišljenje o tome i kada će prezentirati odluku, u ovom trenutku se konzultira sa svim članovima Vlade, to je zaista na njemu – rekla je V. Pusić.

Ministrica smatra da se o prijedlogu ne mora raspravljati u Saboru, ali kada se postigne dogovor da je spremna dati punu informaciju svima.

Da nije nužno da prijedlog dogovora bude raspravljan u Saboru, smatra i predsjednik odbora za vanjske poslove Milorad Pupovac. Očekuje da će na sjednici odbora u ponedjeljak ministrica Pusić članovima dati potpunu informaciju o tome što je dogovarano.

HDZ-ov Gordan Jandroković smatra da se sve odvija prema očekivanju, a iako njegova stranka zasad ne žele otežavati rad Vlade, ipak ima neke ograde.

– Posebno je indikativno da naša ministrica kaže kako preuzima odgovornost i očekuje da će tu odgovornost preuzeti i premijer – oprezan je Jandroković jer se zasad ne zna sadržaj dogovora.

– Želimo i ratifikaciju hrvatskog ugovora u slovenskom parlamentu ali i pravedno rješenje za Ljubljansku banku što znači da se ne možemo odreći onih stvari koje nam po međunarodnim ugovorima i pravilima pripadaju, a to je da Ljubljanska banka mora vratiti dug koji ima prema štedišama i Republici Hrvatskoj – zaključio je Jandroković.

>>Pusić i Erjavec složili se oko rješenja za Ljubljansku banku!

Komentara 15

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:30 07.02.2013.

Viva Croatia, Viva Croatia, Viva Croatia, živjela Hrvatska, živjela Hrvatska, živjela Hrvatska!

PG
praseca gripa
12:18 07.02.2013.

Previse mi je suludo,da ova zena koja je Hrvatsku vec optuzivala za najgore stvari,uzimlje sebi pravo da sama odlucuje o tako prevaznim stvarima. Tu se ne radi ni o kakvim tajnostima.Svaki Hrvat mora znat sto se dogadja s njegovom zemljomm .Ako je bio spreman zrtvovat svoj zivot za nju,sto ova gospodja nije,onda mora znat za sve i sudjelovat u svemu .

IN
intellegens
12:53 07.02.2013.

ko cita hrvatske novine izmezu redaka mogo je uociti da je EU dao hrvatskoj i sloveniji vremenski ultimatum za medusobne dogovore , malo se je umjesala i amerika koja financira ovu pljacku hrvatske izdavanjem kredita i zaduzivanjima. Hrvatska sigurno ulazizi u EU. Mi smo vrlo dobra investicija za americke investitore gdje mozete dobiti za svoj novac 6-7 posto godisnjih kamata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije