Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ćirilična antikampanja"

Pupovac traži ocjenu ustavnosti odluke vukovarskog vijeća

'02.05.2013., Rijeka - Na konferenciji SDSS-a predstavljeni kandidati za zamjenike zupana Primorsko-goranske zupanije. Milorad Pupovac. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
06.11.2013.
u 10:30

Saborski zastupnik SDSS-a Večernjim novostima je kazao da je suspenzija dvojezičnosti u Vukovaru posljedica jednogodišnje ćirilične antikampanje, kojom se u tom gradu želi potpuno ukinuti to službeno pismo. Pupovac vjeruje da će premijer Milanović ponovno podržati povratak ćirilice u vukovarski gradski statut.

– Odluka Gradskog vijeća Vukovara o suspenziji dvojezičnosti i poništavanju prava tamošnjih Srba na svoj jezik izravna je posljedica ćirilične antikampanje vođene posljednjih godinu dana. Cilj je da se u tom gradu ćirilica zabrani i da joj se ukine status službenog pisma. Prvo ćemo tražiti ocjenu ustavnosti odluke Gradskog vijeća. Ona je u suprotnosti s ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, njome se krši i Ustav. Očekujemo da će tu odluku poništiti ili Vlada Hrvatske ili Ustavni sud – rekao je saborski zastupnik Milorad Pupovac beogradskim Večernjim novostima, dodajući da očekuje kako će "imati premijerovu potporu u vezi s otklanjanjem ovih opasnih promjena te da će on podržati povratak ćirilice u Statut grada Vukovara". Pupovac je prokomentirao i opasku ministra branitelja Predraga Matića kako ne bi mogao podnijeti ćiriličnu ploču na ulazu u Vukovar:
– On bi trebao znati da su predviđene dvojezične ploče s latiničnim i ćiriličnim natpisima. Kada bi se svatko od nas oslanjao na osobno ratno iskustvo i vlastiti grč u trbuhu kada se prisjeti stradanja, mi bismo bili trajni zarobljenici tih događaja od prije 20 i više godina, a odluke ne bismo donosili glavom nego trbuhom – rekao je Pupovac dodajući kako od matične države očekuje da će dalje sudjelovati u poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 22

SW
swic
10:51 06.11.2013.

Pokri se usima ! Nisi se oglasio zbog klanja Hrvata pljuc

GU
gummybear
10:58 06.11.2013.

Službeno pismo latinica, jezik Hrvatski. I o tome nema razgovora i pregovora.

KA
karlovcankica
11:31 06.11.2013.

ma daj vec jednom zavezi te cvalje srpske..ako zelis cirilicu put pod noge za srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije