Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Pupovac: Presuda neće utjecati na odnose Zagreba i Beograda

\'20.10.2010.,Zagreb -  Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
\'Jurica Galoić/PIXSELL, arhiva
16.04.2011.
u 20:45

Da je Tuđman živ, sada bi pravio društvo svojim generalima u Haagu - kaže Milan Škulić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Bilo bi jako važno da, nakon ove presude, Europska unija zatraži od Hrvatske, kao kandidata za članstvo u EU, ne samo revidiranje njenog službenog pogleda na historijska događanja 90-tih već i na pravično obeštećenje prognanih Srba i omogućavanje povratka izbjeglica koji to žele. Ja se nadam da će EU to učinitii jer je to važan element vladavine prava i bilo bi najpravičnije - izjavio je dr MIlan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu u današnjoj Temi dana beogradskog Blica ocjenjujući kako će haaška "presuda za Oluju izazvati dosta negativnih reakcija ostrašćenih nacionalista i šovinista u Hrvatskoj, poput dobrovoljačkih udruga i ekstremno desnih stranaka".

- Svakako će i HDZ, iz čijih je redova sadašnja premijerka, biti prilično pogođena ovakvom kaznom jer se u njoj direktno, kao ključna figura zločinačkog pothvata spominje Tuđman. Da je Tuđman živ, sada bi pravio društvo svojim generalima u Haagu - kaže Škulić. On drži kako će izrečene kazne Gotovini i Markaču "u prvi mah djelovati negativno i povećati tenzije u Hrvatskoj, ali je to dobro za odnose Hrvatske i Srbije na duže staze" jer "Hrvatska se suviše uživjela u svoju ulogu žrtve nakon srpske agresije, a istina je da je Hrvatska danas, iako su Srbi bili konstitutivni narod, praktično etnički najčistija država u Europi".

U Temi dana dnevnika Blic, Žarko Puhovski, bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, kaže kako izricanjem presude hrvatskim generalima Haaški tribunal nije osudio državu, već pojedince koji su počinili zločine tijekom Oluje. - Očekivao sam da će Gotovina i Markač biti osuđeni, ali ne i da će Čermak biti oslobođen. Tribunal je sva događanja sagledao kroz političku zloupotrebu vlasti od generala Gotovine i Markača, dok je kod oslobađajuće presude za generala Čermaka presudan bio politički element. Zabrinjavajuće je, međutim, to što sud tvrdi kako je vlast zloupotrebljena na svim razinama, od bivšeg predsjednika Franje Tuđmana do generala Markača. Sudsko vijeće je precijenilo utjecaj granatiranja na progon stanovništva, navodeći ga kao glavni povod za bijeg Srba iz Hrvatske. Prema mom mišljenju, veću ulogu u progonu imala je propaganda - kaže Puhovski.

Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je za Blic kako presuda hrvatskim generalima može imati posredan utjecaj kada je riječ o tužbi i protutužbi koje su pokrenule Hrvatska i Srbija pred Međunarodnim sudom pravde. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, drži da presuda neće utjecati na odnose Beograda i Zagreba, "ali će se svakako odraziti na ulazak Hrvatske u EU jer, ako pregovori s Bruxellesom ne budu završeni u lipnju, rezultati referenduma o pristupanju EU bit će poražavajući".

Komentara 142

FL
flick
21:04 16.04.2011.

Četnici napolje iz hrvatske Vlade! Četnicima je mjesto u Lepoglavi, a ne u hrvatskoj Vladi i u Hrvatskom Državnom Saboru! Kao što je danas rekao Božidar Alić na Trgu : \'Dosta je Srbin vladao u Hrvatskoj\'!

OB
-obrisani-
23:05 16.04.2011.

srbi dosad smo vas trpili ali od sad vas mrzimo....

TP
tpc
21:09 16.04.2011.

NE KUPUJTE više srpske proizvode koje u RH prodaje - uglavnom - konzum!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije