Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tek 10 min za aferu

Pulski forum o Hypu završio i prije nego što je počeo

Rolf Holub i Peter Pilz
Saša Miljević/PIXSELL
16.09.2010.
u 21:32

Austrijski istražitelji u slučaju Hypo banke Rolf Holub i Peter Pilz susreli se s Istranima.

Forum  o poslovima Hypo banke u Istri kojeg je večeras u pulskom hotelu Histria organizirala Zelena stranka-Zelena alternativa trajao je svega desetak minuta, pa u biti foruma nije ni bilo!

Predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Antun Rupnik pozvao je građane kojih je, ako se izuzmu novinari, bilo 15-ak, da svjedoće o makinacijama u Istri, a posebice je tražio od novinara da iznesu ono što znaju o poslovima Hypo banke i drugim sumnjivim poslovima u Istri. Ovako organiziranim forumom svi su bili zatečeni pa i predsjednik istražnog povjerenstva o aferi Hypo koruškog parlamenta Rolf Holub te predstavnik austrijskog parlamenta Peter Pilz.

Nakon što je jedna gospođa ispričala svoju priču kako je "zbog krivotvorenog potpisa ostala bez nasljedstva, Rolf Holub je kazao

Hrvatske probleme moraju rješavati hrvatska tijela

- Nas zanima austrijski politički kriminal i putevi novca, a probleme koje imate vi u Hrvatskoj moraju rješavati hrvatska tijela. Peter Pilz je pak kazao da oni nisu bili spremni za ovakav susret sa građanima te se ispričao jer moraju hitno otići na sastanak sa jednim važnim informatorom.

Tako je pulski forum o poslovima Hypo banke u Istri neslavno završio. 

Danas su Rolf Holub i Peter Pilz obišli neke objekte koji se vezuju za kapital Hypo banke u Istri; PIK-ov vinski podrum u Umagu, rezidenciju Skiper, i kamp Veli Jože u Savudriji. S istraskim županom Ivanom Jakovčićem susreli su se u Novigradu. Sutra će, nakon konferencije za novinare, obići i Barbarigu te Dragoneru. U dvodnevnom boravku u Istri predsjednik istražnog povjerenstva koruškog paralmenta za aferu Hypo Rolf Holub te Peter Pilz  pokušat će složiti mozaik poslova Hypo banke u Istri za koju se već godinama govori da je banka koja financijski pokreće poluotok.

Klupko treba razmotati

Danas su se, neslužbeno doznajemo, sastali i s Brunom Poropatom. Najčešće što se, kada je Istra posrijedi, veže za poslove Hypo banke u Istri je gradnja rezdinecije Skiper u Savudriji što je banka financirala kreditom, pa je i postala dijelom vlasnik.  Drugi posao koji se već godinama spominje kao sumnjiv je kupnja oko milijun četvornih metara zemljišta Barbariga i Dragonera preko puta atrktivnih Brijuna. Zemljište je kupljeno preko dviju tvrtki, Darja i AB Maris, koje su u suvalsništvo od 50 posto Hypo banke. Dio zemljišta kupljeno je za 5 eura po metru, a dio za 7.35 eura što je bila bagatelna cijena jer je zemljište kasnije pretvoreno u građevinsku zonu i cijena je porasla desetak i više puta.

Bivši župan Stevo Žufić bio je poslovno vezan za tvrtku AB Maris jer je bio direktor te tvrtke, a zastupao je i tvrtku Darja.  Sa Stevom Žufićem se istražitelj i austrijski parlamentarac nisu za ovog boravka susreli, ali će najvjerojatnije i taj susret doći na red.

Kako je Hypo banka u Istri davala milijunske kredite bez pokrića, bila investitor i davatelj kredita, pa postajala i vlasnikom nekretnina čvor je koji bi trebalo raspetljati, no teško da će u samo dva dana boravka u Istri  istražitelji pronaći rješenja kako taj čvor razvezati.

Pored ostalog istražitelja zanimaju i Zagročevi poslovi i u Istri pa će se najvjerojatnije tražiti i informacije o gradnji takozvane Zagorčeve garaže u središtu Pule te poslovi Ivića Pašalića. 

Pilz je rekao da ih zanimaju i poslovi koje je dogovarao Joerg Haider i bivši blagajnik  Slobodarske stranke Detleu Neudeck.

Sve informacije koje prikupe tijekom boravka u Istri proslijedit će nadležnim tijelima  u Austrij

Komentara 1

KU
kukuriku
00:05 17.09.2010.

eko,...classic.. Zeleni su ga zasrali..., a jos´kada bi Austrijanci znali \"Motiv\" uopcé postojanja Stranke Zelenih u Istri, zasto i ki su....i ki ih financira....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije