Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak

'Pula će biti jedno od središta u istraživanju nafte i plina na sjevernom Jadranu'

Ivan Vrdoljak,Pula
Foto: HNS
1/3
15.07.2014.
u 12:03

Hrvatska će imati puno benefita od proizvodnje plina i nafte. Više od pedeset produkata će pripadati državi, kazao je Vrdoljak

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je Pulu i zajedno s predsjednikom HNS-a Pule Alenom Damijanićem i predsjednikom istarskog HNS-a Rankom Švrakom otvorio nove prostorije pulskog i istarskog HNS-a te održao konferenciju za medije.

- Vjerujem da će ovo biti mjesto okupljanja onih pravih liberala i HNS-a u Istarskoj županiji. Istra je moja druga regija, ovdje sam radio i jako sam vezan uz Istru i u meni imate prijatelja i na ovo mjesto ću se često vraćati. Ono što je bio razlog mog dolaska u Pulu je poziv Alena Damijanića od prije nekoliko mjeseci u kojem mi je rekao da kreću s inicijativom da Pula postane centar za popratnu industriju u istraživanju i eksploataciji i tražio moju potporu. Dapače, netko mora krenuti. Na tu inicijativu počeli smo otvarati teme i s Uljanikom, koji je tu napravio iskorak, ali bit će još tvrtki koje mogu biti dio popratne industrije, kako na Jadranu tako i na kopnu, za sve one koji će doći u ovaj veliki projekt - rekao je Vrdoljak, priopćava HNS.

- Hrvatska će imati puno benefita od proizvodnje plina i nafte. Više od pedeset produkata će pripadati državi. To je velik benefit, ali ne smije biti jedini, ako ostanemo samo na tome onda smo neozbiljna država. Mi moramo gospodarstvo vezati na tome i dobivati nove reference i raditi kvalitetne, konkurentne istražne platforme, kasnije i eksploatacijske. Ako smo najbolji u brodogradnji na Mediteranu, zašto ne bismo bili u istraživačkim i eksploatacijskim platformama - istaknuo je Vrdoljak.

 - Raspisali smo 29 polja. Ako ćemo u prvoj rundi petnaestak njih dodijeliti koncesije da se na svakom istražnom prostoru može očekivati nekoliko istražnih bušotina, to je 50- ak milijuna dolara investicija i ako samo pola koncesioniramo, to je milijarda i pol dolara investicija u maksimalno pet godina istražne faze. To je dovoljno velik volumen da se vidi kako će hrvatska industrija to pratiti i da dokažemo da smo bolji, jeftiniji i da znamo to raditi. Onda nam je otvoren cijeli svijet. A jedan od centara na sjevernom Jadranu, na inicijativu Damijanića, ali i uz ozbiljnost kolega iz Uljanika, bit će Pula - zaključio je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva.

 Predsjednik pulskog Alen Damijanić ponovio je kako je cilj HNS-a da Pula postane centar za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina na sjevernom Jadranu i da se stvara popratna industrija oko brodogradnje koja će oživjeti postojeću industriju i stvarati nova radna mjesta: ''Ovo je povijesni trenutak koji mi moramo iskoristiti i mi ćemo biti spremni da ga iskoristimo“, rekao je Damijanić.

Predsjednik istarskog HNS-a Ranko Švraka pohvalio je rad ministra Vrdoljaka u Vladi i Ministarstvu gospodarstva. Zahvalio mu je što je uz gospodarske teme našao vremena da službeno otvori nove prostorije pulskog i županijskog HNS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije