Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Pucaju na izbjeglicama prenatrpane brodove

Izbjeglice u Mađarskoj
Foto: Reuters/ PIXSELL
09.09.2015.
u 13:06

Izbjeglice tvrde kako grčke snage ispaljuju hice u zrak ili pak brodovima stvaraju valove koji njihove čamce vraćaju u turske vode

Nakon što su se suočili s represijom tzv. Islamske države, okršajima s policijom i bijegom preko pola Europe, izbjeglice iz Sirije sada imaju još jednu prijetnju o kojoj moraju razmišljati. Na moru ih, kako se čini, napada grčka obalna straža koja, navodno puca na njih te im onemogućuje nastavak putovanja.

Izbjeglice tvrde kako grčke snage ispaljuju hice u zrak ili pak brodovima stvaraju valove koji njihove čamce vraćaju u turske vode.

 – Presreli su nas maskirani muškarci i naredili nam da izbacimo gorivo, ostavljajući nas tako da plutamo u čamcu pretrpanom sa 60 ljudi. Prošlo je šest sati prije no što nas je spasila turska Obalna straža – kaže sirijski izbjeglica navodeći kako je susret s grčkom obalnom stražom "najveći rizik" tijekom bijega.

Povjerenik UN-a za ljudska prava uložio je službenu pritužbu Grčkoj u kojoj je istaknuo kako su takvi potezi "neprihvatljivi i ilegalni" te se nada da će se svi postupci detaljno istražiti.

Istovremeno, Grčka odbija optužbe.

 – Koliko sam upoznat, optužbe nisu utemeljene u stvarnosti –kazao je Konstantinos Koutras, glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova. Grčka obalna straža nije željela komentirati optužbe.

>> Prijedlog zbrinjavanja izbjeglica: Evo koliko ih treba doći u Hrvatsku!

Komentara 15

BJ
Ben Juda Talmudan
13:34 09.09.2015.

Povjerenik UN-a za ljudska prava uložio je službenu pritužbu Grčkoj u kojoj je istaknuo kako su takvi potezi "neprihvatljivi i ilegalni" te se nada da će se svi postupci detaljno istražiti.++++++++++++++++ Gdje je taj majmun povjerenik za ljudska prava bioio kad su u Iraku,Libiji i Siriji rađeni genocidi i kad je pobijeno na stotine tisuća ljudi,Ili npr. u Iraku,kad je za vrijeme embagra,umrlo oko 500 000 djece.To smeće od UN treba rasformirati.Oni su ionako u službi neoliberalnog fašizma.

BC
bura.curba
17:51 09.09.2015.

isil je ostao sam da se bori, ovi drugi bjeze a kako ih docekuju vidi se, trebalo bi svi arapi i azijci muslimani u europu i ameriku,a o izraelu i da ne govorimo,jer oni izraelci su dugo u stvaranju konflikata i vladajku drzavama i medijama, i sve sto rade drzave i medije moraju da rade za njih i sute...

HR
hromcan
13:41 09.09.2015.

Konačno neko pametan. 90% ih je ratno sposobno pa neka de bore za svoju zemlju a ne da su na teret drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije