Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

'Puca me nostalgija za vremenom kad neuki, a moćni roditelji mladih tupoglavih nasilnika nisu upadali i prijetili učiteljima'

Nekoć smo poštovali i na ulici pozdravljali profesore, učitelje, susjede, pomagali nemoćnima, razgovarali, čavrljali. Što nam se dogodilo? Zar doista ne znamo? Zar doista nećemo priznati da nam se nakon rata dogodilo nešto daleko gore, nešto zbog čega se divimo nečasnima, a preziremo poštenje?

Komentari 29

EN
ena nena
20:42 26.11.2019.

Gledajte, gđo Šojat, i meni su predavali profesori poput Vaše profesorice Hele, ali i oni drugi, sasvim drukčiji, kojih je bilo barem 50 posto među nastavnicima u školama SRH. Moja profesorica hrvatskoga i nastavnik ONO i DSZ-a bili su, recimo, provjeren partijski kadar zadužen ponajprije za denuncijaciju nepodobnih kolega i učenika. Moj profesor matematike zbog njih je, primjerice, zaradio trajni boravak u Vrapču. Moja kolegica izbačena je iz gimnazije iako se ni znanjem niti ponašanjem nije razlikovala od nas ostalih učenika, samo zato što je bila kći dr. Savke D.K. Prema tome, budimo pošteni i časni kad pišemo ovakve osvrte: poštovali smo učitelje koji su nam, uz znanje, prenosili istinske vrijednosti. One druge nikada nismo poštovali, ali ih se po defaultu bojimo. O dostojanstvu profesije tek ovoliko: bez obzira na loše kurikule i jadne uvjete rada, za dostojanstvo profesije neće se izboriti učitelji koji uz šepave bećarce 'kreČEJU' po veću 'prosjeĆnu' plaću, nego oni koji to zasluže znanjem, stručnošću i posvećenošću učenicima. Sve su to lako mjerljive kategorije i treba ih napokon početi mjeriti. Ne kažem da svaka naša učiteljica/učiteljj mora biti novi Mato Lovrak, no mislim da mora vladati barem pravopisom.

VL
Avatar arhaika
arhaika
19:32 26.11.2019.

Ajoj, doba TIPS-a, marksizma, obrane i zaštite, doba u kojem je jedan J.P. Kamov zabranjen, doba u kojem se zabranjuje koncert Leibacha. Poštovana, promašili ste "ceo fudbal".

VL
Avatar Centrum
Centrum
03:04 27.11.2019.

Malo je čudno da o poštenju govori osoba koja se kao kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka naumila ekspresno nametnuti biračkom tijelu napadajući Miru Furlan i Radu Šerbedžiju, znajući da joj oni neće uzvratiti. Kako biračko tijelo nije nasjelo na dudu varalicu, dotična je pretrčala u SDP.

VL
MK
mksdk
15:56 26.11.2019.

Uzrok promjene u ponašanju nije u ratu, nego u promjeni osnovnih filozofskih načela. U ranijem vremenu, čak i u vrijeme komunizma, ponašanje je formirano u skladu s kršćanstvom. Danas se formira u skladu s načelima koja proizlaze iz bezboštva. Ta promjena je, u osnovi, neizbježna u društvu koje institucionalno njeguje ateistički svjetonazor. U početu je promjena slabo primjetna, ali kada se promatra s distance od par desetljeća, onda je itekako vidljiva. To što joj se uzroci krivo dijagnosticiraju, to je drugi par rukava.

VL
DO
Dolinski
15:18 26.11.2019.

oni koji imaju veze u vlasti uvijek su imali privelegije, ma koje društveno uređenje bilo, tako je bilo u monarhiji, socijalizmu, komunizmu i naravno danas u partitokraciji tj. demokraciji. Ono što je prije bilo drugačije je da su djeca imalaa više respekta prema starijima odn. odraslima. A to je iz dva razloga: Prvi razlog je što je prije djece bilo u izobilju (više ih se rađalo), a sve čega je u izbilju manje je vrijedno pa su se djeca smatrala i osjećala manje vrijednom od odraslih. Danas je djece malo (često na jedno dijete u familiji dođu 2 roditelja 2 bake, 2 djeda, 2 tetke, 2 tetka itd...) pa se iz tog razloga smatraju i jesu (po tržišnim načelima) vrijednija. Drugi razlog je zakazivanje pedagoške struke, koja za problem nasilja, bullyina itd, nije našla adekvatno rješenje (tj. zamjenu za staru drvenu pedagogiju)

VL
Avatar Semper5
Semper5
16:59 26.11.2019.

Poznajem nekoliko nastavnika u svom kvartu. Onako, iz viđenja. Jednu nastavnicu srećem svakodnevno ujutro. Ja vodim psa u šetnju, ona se vraća iz škole i žali se kako je sramota da ona svako jutro mora doći u školu javiti se,, iako se štrajka (moraju doći, upisati se i onda mogu doma). Ona se, jadna, ne može naspavati, umorna je. Kako onda drži nastavu kad nije štrajk? Druga pak me pitala da li podržavam štrajk, na što sam rekao da ne, na ovakav način kakav se sad provodi, jer najveći teret i posljedice idu na kraju na štetu djece, koja nisu ni za što kriva. Na što mi je ona odgovorila (prilično drsko) - "Neka se žale Plenkoviću." - Djeca neka se žale Plenkoviću? Dakle, draga Ivana, učitelji kojih se mi sjećamo iz onog vremena, su vrsta koja je izumrla. Nekoć je prosvjeta bila poziv, danas je biznis. Nekoć su učitelji bili poštovani, jer su poštovanje i autoritet koji su imali, zaslužili vlastitim znanjem, radom, trudom i požrtvovnošću spram nas djece. Danas takvi više ne postoje. Danas misle da im poštovanje pripada po zakonu i pravdi božjoj i da ga ne moraju zaslužiti. I nisu svjesni da je autoritet nešto što se stvara i gradi, vlastitim radom, trudom, poniznošću. U ona vremena ljudi su postajali učitelji zato što su željeli širiti znanje, danas to postaju jer za malo rada dobiju solidnu plaću i beneficije na državnoj sisi i nemaju apsolutno nikakvu svijest o tome da su i sami dužni nešto dati za uzvrat. Jer oni su "bogom dani". I to su ovih dana pokazali.

VL
BA
bakulušić
15:13 26.11.2019.

Sve ovo što nam se danas događa je posljedica relativiziranja tradicionalnih vrijednosti, slobode bez odgovornosti i prava bez obaveza. Svi mi znamo otkud to dolazi i tko to promovira. Zna to dobro i "poznata hrvatska spisateljica" ali namjerno upućuje na krivnju onih koji su rušili Jugoslaviju, branili svoje domove i stvarali Hrvatsku. Kao, nije nam to trebalo, bilo nam je "mnogo lepo", mnogo smo se družili i nismo brojali krvna zrnca. Klasično podmetanje i navođenje na krivi trag. Valjda se i to mora činiti da postaneš "poznata hrvatska spisateljica".

VL
VL
vlatx
14:20 26.11.2019.

Bravo. Konačno jedna kolumna koja je opisala pravo stanje stvari. Samo bih dodao trenutak kada se sve promijenilo, ukidanje prijemnih ispita za upis u srednju školu i prebacivanje sve na prosjek ocjena. Otuda ta "trka" za ocjenama a ne za znanjem.

VL
OO
onako_ovlaš
15:17 26.11.2019.

kaže kolumnistica da se u njeno doba,dakle školovanja,dakle socijalizma,poštovalo znanje i da je ona upravo za tim nostalgična,baš se u to vrijeme poštivalo znanje,nastavnici i profesori su razvaljivali u slobodi mišljenja i kritici svega i svačega,hiperkritički se govorilo o titu,partiji,historijskim zakonima koji su kao doveli partiju na vlast,na sve strane se govorilo o građanskom društvu,ljudskim pravima,ekonomiji,etici,društvu,novinesu bile krcate članaka na te teme.....

VL
TU
turak
15:58 26.11.2019.

Joj Ivana knjige su ti tupoglave i nečitljive Nisi jedina koju je desnica bacila u orbitu i sad truješ društvo o preljepom socijalizmu i jugonostalgijom

VL
WI
wimniannannia
14:48 26.11.2019.

Moji su profesori u bivsoj drzavi svi bili mega intelektualna elita, teska krema, sa brdom knjizurina oko sebe. Oni su stvarno bili autoritet, i skole i univerziteti su im bili vrhunski, u rangu najboljih u svijetu. A ovo danas stoo imamo je slika i prilika onih na vlasti.

VL
IB
iva.begovic
07:28 27.11.2019.

Ta je osječka gimnazija dala naše nobelovce iz kemije - Ružičku i Preloga. Pohađao ju je Dobriša Cesarić. Ah, i mene puca nostalgija, i to kako

VL
BA
bazinga
14:52 26.11.2019.

Koja ljigavost od učitelja sami ste odgojili generacije nasilnika,djeca vam iz škole izlaze nepismena i nekulturni zadnjih 20 godina,dok su kriminalci uništavali državu kvazi inteligencija je mudro širila i čuvala svoja uhljeb mjesta

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.